Hőségriadó esetén ezeket a munkavédelmi szabályokat kell betartani

}

5 perc olvasási idő

Utoljára frissítve: 2022.03.01

Written by M. Aurél

2021.06.21.

A nyári kánikula még a legerősebb szervezetet is megviseli és nagyban rontja a munkavégzést. Munkáltatóként vagy munkaügyesként nem csak a biológiai vonatkozásával kell tisztában lenned, hanem a munkavédelmi szabályokkal is. Tudd meg itt mit kell tenni hőségriadó esetén.

A nyár beköszöntével több a hőséggel járó napok száma és a meteorológusok szerint a tartós hőhullámok is egyre többször lesznek kísérőink. A fokozott melegben nehezebb a munkavégzés és nagyobb odafigyelésre van szükség a munkavállalók biztonsága érdekében. Lássuk melyek a főbb tudnivalók hőségriadó esetén.

Mi az a hőségriasztás?

A hőségriasztás figyelmeztetést minden országban a kijelölt hatóságok adják ki olyan esetben amikor az átlagosnál magasabb hőmérsékleti értékek vagy középhőmérsékleti értékek a megszokottnál magasabb értéket mutatnak.

Magyarországon a hőségriasztást a meterológiai szolgálatok és a katasztrófavédelmi igazgatóságok illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ adhat ki.

A hőségriasztás fokozatai:

 1. szint:

A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés első szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 25 és 27 fok között várható.

2. szint:

Második szintű figyelmeztetést adunk ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 27 és 29 fok között várható.

3. szint:

A hőségre vonatkozó figyelmeztetés legmagasabb szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 29 fok fölött várható.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hőségben az utcán –  Pexel

Hol hirdetik ki?

A hőségriasztást hivatalosan kormányrendeletben hirdetik ki amelyet a magyar közlönyben lehet megtalálni. Ezen túl minden illetékes hivatal is közzéteszi a saját csatornáin és jellemzően értesítik a médiát.

Munkavédelmi szabályok hőségriadó esetén

Hőségriadó esetén sok szabályt kell betartani, hogy biztosítsd a munkavállalók egészségét tartós melegben is. Vannak kötelező érvényű szabályok és ajánlások melyeket érdemes megfogadni.

Mikortól lép életbe a munkavédelmi szabály?

1.

A nyári hőség idejére vonatkozó szabályok akkor lépnek érvénybe ha a munkahelyi klíma a 24 °C (K) EH értéket meghaladja.

2.

A szabályokat minden esetben alkalmazni kell III. fokú hőségriadó elrendelése esetén.

Hogyan kell érteni a 24 Celsius fokot?

A 24 °C (K) EH hőmérsékleti érték (komplex levegőkörnyezeti mutatószám/klímaindex) megállapításakor, az adott hely léghőmérsékletén kívül, figyelembe kell venni a levegő relatív nedvességtartalmát, a légsebességet, és a hősugárzást is. A hőségriasztást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár adja ki.

Folyadék:

 • Ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 Celsius fokot akkor kötelező a védőital biztosítása a dolgozóknak.
 • A folyadék lehet víz és ásványvíz is de utóbbi nem kötelező. Az ízesített italok esetében vigyázni kell, hogy a cukortartalom ne legyen 4%-nál több.
 • A védőital hőmérséklete maximum 14-16 fokos lehet. Forró közegben, legyen az akár kültéri vagy beltéri akár félóránként is cserélni kell a védőitalt.
 • Értelemszerűen csak alkoholmentes italok jöhetnek szóba folyadékpótláshoz.

Pihenőidő:

A nyári melegben a szervezet minden energiáját a hűtésre és a fenntartásra fordítja ezért a terhelést pihenőidőkkel kell csökkenteni. A pihenőidőket minden órában kell biztosítani a regenerálódáshoz.

 • 28,5 Celsius foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként.
 • 30,5 Celsius foknál közepesen nehéz fizikai munkát végzők óránként 15 perc pihenőidőt kapnak. A nehéz fizikai munkát végzők már fél órát pihenhetnek.
 • 31,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők 30 perc pihenőidőt kapnak óránként a nehéz fizikai munka esetében 45 perc jár.
 • 32,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők is 45 perc pihenőidőt kapnak óránként.
 • 32,5 Celsius foknál magasabb hőmérséklet esetén már hővédő ruha is kötelező.

Sokat robotoló ember –  Forrás Getty Images

Főbb ajánlások hőségriasztás esetén

A szabályozásokon túl számos ajánlás is van, amit érdemes betartani. 

 • Bármilyen munkaruházat van szabályban érdemes biztosítani (ha a munkakör megengedi) a könnyű világos színű, lazán viselhető ruházat viselését.
 • Zárt munkahely esetén érdemes átvizsgálni a szellőző berendezéseket és légkondícionálókat, hogy megfelelően működjenek.
 • Zárt munkahely esetén rendszeresen szellőztssenek és ha megoldható használjanak légkondícionáló berendezést.
 • A szabad térben dolgozóknál érdemes úgy beosztani a dolgozókat, hogy felváltva menjenek a napfényre.

A hőség élettani hatásai

A nagy meleg jelentősen igénybe veszi a szervezetet. A testünk igyekszik a hőháztartással egyensúly állapotot teremteni azonban a következő kockázatokkal kell számolni.

 • Napszúrás

Közvetlen napsugárzástól alakul ki. Erős napszúrás agyi vérbőséget okoz amely eszméletvesztéshez és extrám esetben halálhoz is vezethet. Enyhe esetben hűvösbe és árnyékba vigyük a beteget és borogassuk. Súlyosabb esetben kórházi ellátás szükséges.

 • Hőséggörcsök

Az erős izzadás következtében só- és folyadékvesztés miatt alakulhatnak ki, a vázizmokban fájdalmas összehúzódásokat okozva. Akkor is kialakulhat, ha az elvesztett folyadékot kizárólag vízzel pótolják. Gyakori előfordulása melegüzemi munkásoknál.

 • Hőkimerülés

A meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye. Tünetei: forró, vörös, verejtékes bőr, láz, feszítő fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora pulzus, zavartság.

 • Hőguta

A hőguta hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, emiatt a testhőmérséklet megemelkedik (sok esetben több mint 40 °C fok fölé). Főbb tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható. A beteget mielőbb hűvös helyre kell vinni, a legfontosabb a testhőmérséklet csökkentése fizikai hűtéssel (ruházat eltávolítása, vízzel permetezés, borogatás). A hőguta azonnali kórházi ellátást igényel!

A hőségriadó minden tekintetben komolyan kell venni, hogy munkavállalóid egészségese biztosítva legyen. Emellett figyelj magadra is!

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*

A bejegyzést támogatói:

Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog

Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum