Jöhet az évközi minimálbér és garantált bérminimum emelés - Munkaügyi Fórum
Jöhet az évközi minimálbér és garantált bérminimum emelés

2023.06.27.

Written by M. Aurél

2023. június 22-én, soron kívül tárgyalták minimálbér és a garantált bérminimum emelésének lehetőségét. A tárgyalóasztalnál részt vettek a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány. Az egyeztetésre azért kerülhetett sor mert a 2022 decemberben megkötött bérmegállapodás kimondja, hogy ha a makrogazdasági adatok jelentősen eltérnek a tavaly decemberi előrejelzésektől, akkor megvizsgálják a kötelező legkisebb bérek korrekciójának lehetőségét.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén a szociális partnerek megerősítették azt a tényt, hogy a legfontosabb nemzetgazdasági mutatók indokolttá teszik a megállapodás felülvizsgálatát. Az infláció meghaladja a 18%-ot az év eddigi részét tekintve, ami a munkavállalók érdeképviseletei szerint béremelést kell vonjon maga után. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi években a munkáltatók elzárkóztak az évközi bérkorrekciótól.

Azonban idén már más a helyzet.

A Napi.hu információi szerint augusztustól vagy szeptembertől minden esély megvan legalább a minimálbér 4-5 százalékos korrekciójára, ugyanakkor a június végén megjelenő gazdasági adatok megismeréséig a felek egyelőre óvatosan becsülnek. Ha a korrekció mértéke 4-5 százalék lenne, akkor abban az esetben éves szinten az inflációval megegyező, 18 százalék körüli béremelés valósulna meg.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog