A jövő dolgozója görnyedt és visszeres - Munkaügyi Fórum
A jövő dolgozója görnyedt és visszeres

2023.03.07.

Written by tamas

Egy kutatás nem túl szép jövőt fest azoknak a dolgozóknak, akik ülőmunkát végeznek húsz éven keresztül. A több mint 3000 munkavállaló körében végzett kutatás alapján az ülőmunka legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás.

A kutatók szerették volna a felhívni a figyelmet az ülőmunka veszélyeire ezért összefogtak más területek szakértőivel és egy kampány keretén belül megalkották ’Emma’ nevű bábút, a jövő munkavállalóját. Emma testfelépítése és orvosi problémái a 2022-ben végzett kutatás eredményeit tükrözik, az orvosi csoport pedig szimulálta, hogy 2040-ben milyen egészségügyi problémákkal küzd egy ülőmunkát végző munkavállaló.

Ülőmunka hatásai

Emma testtartása kórosan görnyedt, amennyiben nem figyel a tartására. A lába visszeres, mert a huzamosabb ülés, keringési problémákat okoz. Túlsúlyos a mozgásszegény életmódtól. A szemei vörösek és szárazok a monitor folyamatos bámulásától. Duzzadt csuklóval rendelkezik az ismétlődő egérmozgatástól. A jövő dolgozója folyamatos szívproblémákkal küzd. A számítógépek által kifújt forró és poros levegő, illetve a szellőztetés hiánya miatt, a füle és az orra erősen szőrösödik. A bőrén pedig ekcéma és irritáció látható a krónikus stressz miatt.

Nem vicc

Az Emma nevű bábút megalkotó szakértők és tudósok több mint 3000 ülőmunkát végző személyt kérdeztek meg 2020-ban majd megvizsgálták mely panaszok vezethetőek vissza az ülőmunkára. Ezek alapján készítették el az előrejelzésüket. A leggyakoribb panaszok a hát és szemfájás migrén. Ha ülőmunkát végzel és magadra ismersz akkor van miért aggódni. Szerencsére az ülőmunka negatív hatásai csökkenthetőek.

Tippek az egészség megőrzéséhez

Összeszedtünk néhány fontos tippet, hogy csökkentsd az ülőmunka káros hatásait.

1. Megfelelő munkakörnyezet kialakítása

A szék megfelelő háttámasszal rendelkezzen és a magasságát úgy lehessen beállítani, hogy a térd és a hát derékszögben legyen. A kéz ne a levegőben lógjon, hanem legyen alátámasztva a csuklónál.  A monitor szemmagasságban helyezkedjen el.

2. Állj fel az asztaltól

Legalább óránként állj fel az asztaltól sétálj körbe vagy végezz torna mozdulatokat. Érdemes lehet álló munkaállomást is használni. Ilyenkor nem csak a testedet mozgatod át hanem a szemedet is pihenteted.

3. Étkezés

Ne egyél a munkaasztalnál és nem csak a morzsázás miatt. A számítógép előtt hajlamosabbak vagyunk többet és egészségtelenebbet enni. A reflux hajlammal rendelkezők életét szintén megkeserítheti a sok ülés a monitor előtt. Ha ülőmunkát végzel alapvetően rostban gazdag energiát adó könnyű ételeket válassz.

4. Mozgás

Napi 30 perc aktív mozgás drasztikusan csökkenti az egészségügyi problémákat és hosszabb élettartamot kínál. A sport könnyebb, mint gondolnád. Nézz körbe mi az amit be tudsz illeszteni a rutinodba.

Az ülőmunka megkerülhetetlen szereplője modern világunknak de az egészség megőrzése kiemelten fontos. Ha munkáltató vagy akkor kötelességed biztosítani a megfelelő feltételeket. Munkavállalóként pedig oda kell figyelned az ülőmunka okozta problémákra és tenni ellene.

(Kép forrása:  Youtube, Fellowes Brands)

Ingyenes munkavbédelmi könyv!

HR felelősöknek a munkavédelemről – könyv

Ft

Segédlet mellyel egyszerű lépésekre lebontva, mindenki számára érthető módon mutatja be, hogyan tegye rendbe az egyes munkavédelmi részterületeket, annak érdekében, hogy minimalizálja a kockázatokat.

Szerző: Kling Péter munkabiztonsági szakértő, munkavédelmi szakmérnök, tűzvédelmi szakértő. A Munkaügyi Fórum ajánlásával. (Digitális termék, pdf formátum, 73 oldal.)