A jövő dolgozója görnyedt és visszeres - Munkaügyi Fórum
A jövő dolgozója görnyedt és visszeres

2023.03.07.

Written by tamas

Egy kutatás nem túl szép jövőt fest azoknak a dolgozóknak, akik ülőmunkát végeznek húsz éven keresztül. A több mint 3000 munkavállaló körében végzett kutatás alapján az ülőmunka legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás.

A kutatók szerették volna a felhívni a figyelmet az ülőmunka veszélyeire ezért összefogtak más területek szakértőivel és egy kampány keretén belül megalkották ’Emma’ nevű bábút, a jövő munkavállalóját. Emma testfelépítése és orvosi problémái a 2022-ben végzett kutatás eredményeit tükrözik, az orvosi csoport pedig szimulálta, hogy 2040-ben milyen egészségügyi problémákkal küzd egy ülőmunkát végző munkavállaló.

Ülőmunka hatásai

Emma testtartása kórosan görnyedt, amennyiben nem figyel a tartására. A lába visszeres, mert a huzamosabb ülés, keringési problémákat okoz. Túlsúlyos a mozgásszegény életmódtól. A szemei vörösek és szárazok a monitor folyamatos bámulásától. Duzzadt csuklóval rendelkezik az ismétlődő egérmozgatástól. A jövő dolgozója folyamatos szívproblémákkal küzd. A számítógépek által kifújt forró és poros levegő, illetve a szellőztetés hiánya miatt, a füle és az orra erősen szőrösödik. A bőrén pedig ekcéma és irritáció látható a krónikus stressz miatt.

Nem vicc

Az Emma nevű bábút megalkotó szakértők és tudósok több mint 3000 ülőmunkát végző személyt kérdeztek meg 2020-ban majd megvizsgálták mely panaszok vezethetőek vissza az ülőmunkára. Ezek alapján készítették el az előrejelzésüket. A leggyakoribb panaszok a hát és szemfájás migrén. Ha ülőmunkát végzel és magadra ismersz akkor van miért aggódni. Szerencsére az ülőmunka negatív hatásai csökkenthetőek.

Hogyan legyen hatékonyabb mesterséges intelligenciával és digitalizációval a munkafolyamata- ingyenes-webinarium

Tippek az egészség megőrzéséhez

Összeszedtünk néhány fontos tippet, hogy csökkentsd az ülőmunka káros hatásait.

1. Megfelelő munkakörnyezet kialakítása

A szék megfelelő háttámasszal rendelkezzen és a magasságát úgy lehessen beállítani, hogy a térd és a hát derékszögben legyen. A kéz ne a levegőben lógjon, hanem legyen alátámasztva a csuklónál.  A monitor szemmagasságban helyezkedjen el.

2. Állj fel az asztaltól

Legalább óránként állj fel az asztaltól sétálj körbe vagy végezz torna mozdulatokat. Érdemes lehet álló munkaállomást is használni. Ilyenkor nem csak a testedet mozgatod át hanem a szemedet is pihenteted.

3. Étkezés

Ne egyél a munkaasztalnál és nem csak a morzsázás miatt. A számítógép előtt hajlamosabbak vagyunk többet és egészségtelenebbet enni. A reflux hajlammal rendelkezők életét szintén megkeserítheti a sok ülés a monitor előtt. Ha ülőmunkát végzel alapvetően rostban gazdag energiát adó könnyű ételeket válassz.

4. Mozgás

Napi 30 perc aktív mozgás drasztikusan csökkenti az egészségügyi problémákat és hosszabb élettartamot kínál. A sport könnyebb, mint gondolnád. Nézz körbe mi az amit be tudsz illeszteni a rutinodba.

Az ülőmunka megkerülhetetlen szereplője modern világunknak de az egészség megőrzése kiemelten fontos. Ha munkáltató vagy akkor kötelességed biztosítani a megfelelő feltételeket. Munkavállalóként pedig oda kell figyelned az ülőmunka okozta problémákra és tenni ellene.

(Kép forrása:  Youtube, Fellowes Brands)

Ingyenes munkavbédelmi könyv!

HR felelősöknek a munkavédelemről – könyv

Ft

Segédlet mellyel egyszerű lépésekre lebontva, mindenki számára érthető módon mutatja be, hogyan tegye rendbe az egyes munkavédelmi részterületeket, annak érdekében, hogy minimalizálja a kockázatokat.

Szerző: Kling Péter munkabiztonsági szakértő, munkavédelmi szakmérnök, tűzvédelmi szakértő. A Munkaügyi Fórum ajánlásával. (Digitális termék, pdf formátum, 73 oldal.)