2022-es évre vonatkozó munkarendek - Munkaügyi Fórum blog
Jövőre akár 6 napos, szuperhosszú hétvége is jöhet: 2024 munkarendek

2023.07.04.

Written by viktor

Megjelent a kormány honlapján a 2024. évi munkaszüneti napok körüli munkarendekről szóló rendelet tervezete. A dokumentumot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bocsájtotta társadalmi vitára. A végleges verzió a közlönyben lesz látható. Addig is nézd meg mivel tervezhetsz jövőre!

Az elkövetkezendő évben az ünnepnapok zöme munkanapokra esik.  Örülhetnek a hosszú hétvégék szerelmesei, hiszen a hivatalos ünnepeket gyakran munkanapok választják el a közeli hétvégéktől, ezért a rendelet tervezet is hosszú hétvégék kialakításával számol. Ehhez azonban 3 áthelyezett munkanapra lesz szükség 2024-ben. Ezáltal a közismertebb nevén ’szombati ledolgozós’ munkanapból sem lesz hiány.

Összesen 7 hosszú hétvégével tervezhetsz jövőre. Az igazi meglepetést azonban az év végén találod, mert a karácsony és újév között mindössze 2 munkanapot kell dolgozni. Ezzel ki is alakul a 6 napos ‘szuperhosszú hétvége’. Ha ehhez még két szabadnapot is kiadsz december 30-31-re a dolgozónak akkor 9 napos, maratoni pihenésben lehet része.

Lássuk a 2024 munkarend főbb számait:

Szombati munkanapok 2024:

augusztus 3.
december 7.
december 14.

Áthelyezett pihenőnapok 2024:

augusztus 19., hétfő
december 24., kedd
december 27., péntek

3 napos, hosszú hétvégék 2024:

2023. december 30. – 2024. január 1.,
március 15. – március 17.,
május 18. – május 20.,
november 1. – november 3.,

4 napos, hosszú hétvégék 2024:

március 29. – április 1.,
augusztus 17. – augusztus 20.,

6 napos, hosszú hétvégék 2024:

december 24. – december 29.,

Jótanácsok tervezéshez

A hosszú hétvégék szinte ’vonzzák’ a szabadnapokat hiszen a munkavállalók szívesen nyújtják meg a pihenést a már amúgy is rövid héten. A szabadságok kiadásánál és a termelés tervezésekor, ezért erre fokozottan érdemes figyelned.

Az áthelyezett munkanapokat szintén sokan szeretik kivenni, amely a szabadságok számát csökkentheti.

Különösen sok ’bentragadt’ szabadság maradhat az év vége felé, ha az év első ¾-ben nem adod ki részarányosan mert az utolsó negyedévben a hosszú hétvégék miatt kevés kivehető szabadnap marad.

Használd a tervezéshez a díjmentes munkaügyi naptárainkat és segédanyagainkat melyekkel sokkal könnyebben tudsz majd kalkulálni.

2024-es munkaügyi naptárak és segédanyagok

Hangsúlyozzuk, hogy a fenti rendelet még csak egy tervezet, viszont a Munkaügyi Fórumon azonnal kikerülnek a főbb munkaügyi naptárak és szabadságtervező anyagok, amint a 2024-es munkarend hivatalossá válik. Iratkozz fel a hírlevél listánkra, hogy első kézből tudjunk értesíteni, ha elkészültek az ingyenesen letölthető munkaügyi segédanyagaink!

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum