Minimálbér tárgyalások 2023 - Munkaügyi Fórum
Közös álláspont a 2023-as minimálbér tárgyaláson

2022.10.21.

Written by M. Aurél

Folytatódtak a 2023-as minimálbér tárgyalások a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között, melyen közös álláspont, hogy a kötelező legkisebb kereset őrizze meg jövőre is a reálértékét.

A munkavállalói oldal kiemelte, hogy 2023-ban a minimálbér nem emelkedhet az inflációnál kisebb mértékben.

A jegybank szeptemberi inflációs jelentése szerint 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést várnak a jövő évre.

Ezek alapján 2023-ban a legrosszabb esetben is:

  • a minimálbér összege bruttó 223-228 ezer forintra,
  • a garantált bérminimum bruttó 290-296 ezer forintra emelkedhet,

de az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek tovább is növekedhetnek.

A munkaadói oldal egyetért a szakszervezetekkel abban, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét – számolt be róla a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Egyedül abban az esetben elégednének meg az inflációnál kisebb mértékű emeléssel, ha nagyon fenyegetne a munkanélküliség réme, és ezt megbízhatóan alátámasztja a munkáltatói oldal.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a mostani körülmények között és a rendelkezésre álló információk szerint irreális elvárni, hogy 20 százalékkal emelkedjen jövőre is a minimálbér. Hangsúlyozta, mivel nagyon a tárgyalások elején tartanak, korai még konkrét számokról beszélni, hiszen a kormányzati szerepvállalásról (pl. a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről) még nincs információ, ráadásul a Pénzügyminisztérium előrejelzését sem ismerik.

Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog