Megállapodás született a bérminimumról - Munkaügyi Fórum blog
Magasabb minimálbér és búcsú a garantált minimálbértől várható

2023.10.25.

Written by viktor

Elkezdődött a minimálbér és a garantált bérminimum összeolvasztása, ami hosszú távon valósággá válhat. A Munkástanácsok Országos Szövetsége egy olyan átfogó, több évre szóló programot dolgozott ki, melynek részletei, hogy a garantált bérminimum megszűnne, a minimálbér utolérné a megszűnő garantált bérminimum összegét, ágazati bértarifa rendszert alakítanának ki, valamint, hogy a mostani ütemnél gyorsabban közeledne a minimálbér a nyugati fizetésekhez. Az EU-s irányelv alapján a tagállamainak igyekezniük kell növelni a minimálbért, hogy az elérje az tagállamok átlagbérének az 50-60 százalékát.

Plusz támogatás az infláció hatására

Az idei bértárgyalások kiválóan haladnak és a felek közötti egyezség várhatóan hamarosan megszületik. Czomba Sándor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy idén korábban, mint valaha, van esély a megállapodásra, valamint, hogy a VKF-en közösen gondolkodnak hosszabb távú bérfejlesztési lehetőségen is, amelynek egyaránt vannak előnyei és hátrányai. Továbbá elmondta azt is, hogy a kormány hamarosan dönt arról a munkaadói és munkavállalói javaslatról, miszerint a munkaadók az idén egyszeri alkalommal kifizethessenek maximum 100 ezer forintot a munkavállalóknak. Ez az extra juttatás az infláció növekedése miatt vált szükségessé, és azt tervezik, hogy járulékmentesen kapnák meg a legkisebb béren dolgozók.

Kollektív szerződések

A VOSZ szorgalmazza, hogy minél több ágazati kollektív szerződés legyen Magyarországon, hiszen az EU célkitűzése, hogy a tagállamokban legalább 80 százalékban ilyen szerződések szabályozzák a munkaadók és a munkavállalók közötti viszonyt.

A minimálbér emelésekről szóló tárgyalások azonban még folyamatban vannak. A 100 ezer forintos egyszeri juttatás pozitív lépés lehet a minimálbéreseknek az infláció miatt. Azonban a munkáltatói plusz kiadások és a reálbérek csökkenése továbbra is probléma. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pozitívan áll a munkavállalók követeléseihez. A felek részleteket dolgoznak ki a további tárgyalások során. Az egyezséghez még a kormány jóváhagyása szükséges, de a folyamat pozitív visszajelzéseket kapott. A végleges megállapodást november 20-án alá is írhatják.

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum