nav-mesterseges-intelligencia-munkaugyi-forum
Már mesterséges intelligencia is segíti a NAV munkáját

2022.09.14.

Written by viktor

Idén alakult meg a NAV-on belül a Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS), amely segítségével az adóhivatal az adatvagyonára épülő kutatásokat fog végezni.

Nagy reményt fűznek a munkacsoporthoz, amely az adóhatóságon belül önállóan végzi majd munkáját, hasznosítva azt az elképesztő adatmennyiséget, amelyet az adóhatóság megkap.

A mesterséges intelligencia segítségével a korábbi lehetőségekhez képest jóval több paraméter alapján csoportosíthatja a hatóság a cégeket, így könnyebben láthatóvá válik, ha valaki a megszokottól feltűnően különbözőt produkál, jóval kevesebb adót fizet. Ugyanakkor az új munkacsoport segítségével modellezni tudják a tervezett gazdaságpolitikai döntések lehetséges következményeit, felmérhetik, hogy egy adózási szabály megváltoztatása várhatóan pozitívan vagy negatívan hat-e majd.

Mondhatom, hogy Európában a mi adóhivatalunk látja a legtöbb adatot, mert mi egészen az aljától látunk minden elemi tranzakciót – jelentette ki Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke

A MIMCS feladatai

Az újonnan megalakult MIMCS feladatai között szerepel a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása, a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok összefüggéseinek a kihasználása, valamint a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára. Ugyancsak feladatai a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a jóváhagyási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése. A testület elnöke Magyar Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

A munkába bekapcsolódnak minisztériumok (a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda), a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont, a Digitális Jólét Program munkatársai és külső szakértők is.

További tervek

A NAV további fejlesztési tervei között szerepel egy könnyen használható egységes, weben és mobiltelefonon is elérhető online felületek kialakítása. Megújul majd például az Ügyfélportál és a NAV Infóvonal is. De a hatóság célja többek között az is, hogy a biometrikus aláírással tegyék papírmentessé a helyszíni ellenőrzéseket is.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum