eu-minimalber-2022-munkaugyi-forum
Megszavazták az Európai Uniós minimálbér új szabályozását

2022.09.19.

Written by M. Aurél

Az Európai Parlament elfogadta, hogy az Európai Unióban a tagállamok saját hatáskörben, de egy új és egységes jogszabálynak megfelelően állapítsák meg a minimálbért.

Az új szabályzás célja, hogy javítsa az Európai Unióban élő összes munkavállaló életszínvonalát, munkakörülményeit, valamint hozzájáruljon a gazdaság és társadalom fejlődéséhez.

Az EU-s minimálbér megállapítása

A minimálbérek meghatározása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik, de garantálniuk kell, hogy a munkáltató által adható legkisebb havi bérből meg lehessen élni. A jogszabály rögzíti, hogy melyek azok a követelmények, amelyeknek minden esetben teljesülniük kell a törvényileg vagy kollektív szerződésekben meghatározott minimálbér mértékének megállapításakor.

A minimálbér elfogadásához viszonyítási alap lehet egy reál árakon vett áru- és szolgáltatáskosár, illetve a bruttó mediánbér 60 százaléka vagy a bruttó átlagbér 50 százaléka.

Az új irányelv minden uniós munkavállalóra vonatkozik majd, aki munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkezik. 

Az elfogadott szabályzat értelmében a tagországoknak a továbbiakban ki kell építeniük egy rendszert a szabályok betartásának megbízható nyomon követésére, valamint helyszíni és egyéb ellenőrzésére. A rendszer segítségével így gyorsabban és könnyebben fel tudják majd tárni az esetleges visszaélésszerű alvállalkozást, a színlelt önfoglalkoztatást, az elszámolatlan túlórázást vagy a munkaintenzitás nem ellentételezett növelését.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum