Menstruációs szabadság Spanyolországban - Munkaügyi Fórum blog
Három nap menstruációs szabadság Spanyolországban

2022.05.12.

Written by M. Aurél

Egy törvénytervezet szerint három nap szabadság járna a menstruáló nőknek minden hónapban az alapszabadságon túl. E mellett az iskoláknak tisztasági betéteket kell biztosítaniuk a lányok számára és eltörölnék a betétek, tamponok áfáját. Tudj meg többet.

Spanyolország lehet az első nyugati ország, ahol ilyen progresszív reformokat fogadnak el. A törvénytervezet a nővédő szervezetek mellett a spanyol nőgyógyászok és szülészek társasága is támogatja.

A három szabadnapot abban az esetben igényelhetik a hölgyek, ha komoly menstruációs panaszaik vannak. A munkáltatónak pedig kötelessége biztosítani azt.

A kutatások szerint a nők egyharmada szenved erős fájdalomtól, hasmenéstől láztól a menstruáció alatt. Ezek a tünetek a betegségre jellemzőek ezért a nőknek joga van szabadságot igényelni a betegszabadsághoz hasonlóan – indokolta a reformokat – Angela Rodrigez az egyenlőségért felelős spanyol miniszter.

A menstruációs szabadság nem új keletű dolog hiszen Japánban, Dél-Koreában, Indonéziában és Zambiában is van hasonló szabadság az ottani munkát szabályozó törvényekben. Több európai ország is vizsgálat tárgyává tette a kérdést.

A törvénytervezetet még 2022 májusában szeretnék szavazásra bocsájtani.

Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog