Elvi megállapodás a 2023-as minimálbér és garantált bérminimum összegéről - Munkaügyi Fórum
Elvi megállapodás született a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről

2022.12.14.

Written by tamas

A munkáltatói érdekképviseletek és a szakszervezetek 2022.12.13. tárgyalásán megállapodtak a 16%-os minimálbér emelés és a 14%-os garantált bérminimum emelés javaslatában. Továbbá elfogadták, a kétlépcsős emelés gondolatát, mely szerint az év közben a makrogazdasági adatok alapján felülvizsgálják a lehetséges további emelést. A pontos összegek a cikkben:

Az elfogadott megállapodás alapján a következő összegekkel számolhatunk:

Minimálbér: bruttó 232.000 Ft

Garantált bérminimum: bruttó 296.400 Ft

Közterhek

A béremelkedéssel a közterhek nem nőnek a munkáltatók számára. Legalábbis a kormány korábbi vállalása szerint, amelyet a megállapodásba is beemeltek.

A kormány másik javaslata is a megállapodás tartalmába került, amely szerint az év közben is lehetőség van az emelés megtárgyalására amennyiben a gazdasági mutatók ezt lehetővé teszik.

Folytatása következik

A megállapodás tartalma végleges azonban a hivatalossá tételhez minden érdekképviselet aláírására szükség van. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem szeretné aláírni a megállapodást mert minimum 20%-os emelést tartana megfelelőnek. A Liga és a Munkástanácsok elfogadhatónak tartják a 14%-os emelést. A munkáltatói oldalról mindenki támogatta a 16%-os minimálbér és 14%-os garantált bérminimum emelést.

Eközben a Kormány konzultációs Fórumának ülésén a kétlépcsős emelés lekerült a napirendi pontokról.

Ha aláírásra kerül a megállapodás akkor a következő lépcső a szociális partnerekkel való egyeztetés majd a kormány elé tárás.

Ha nincs aláírás akkor további tárgyalások következnek vagy a kormány hirdeti ki a pontos összegeket. Az előbbire volt példa 2022-ben, amikor -rendhagyó módon- az éves összegeket csak a tárgyévben sikerült kihirdetni.

Tiszta forrásból

A minimálbér és a garantált bérminimum akkor lesz végleges, ha hivatalos formában a Kormány által kerül kihirdetésre. Iratkozz fel a Munkaügyi Fórum hírlevél listájára és kövess minket a közösségi csatornáinkon is, hogy elsőként értesülj a minimálbér és garantált bérminimum 2023-as összegéről!

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*