Munkaerőpiaci kihívások - Munkaügyi Fórum blog
Munkaerőpiaci kihívások – kutatás

2022.03.03.

Written by M. Aurél

A Randstad 2022 januárjában és februárjában azzal a céllal készített kutatást, hogy bemutassa, milyen változtatásokat hoztak a hazai vállalatok a koronavírus-járvány miatt. Továbbá, hogy megtudják, mindez milyen hatással volt a munkavállalókra, a vállalatokra és hogy a jövőben mire kell fókuszálni a munkaerő-toborzás során.

A hazai cégek jelentős hányada részben vagy teljesen felépült a pandémia okozta válságból. Ennek következtében a döntően közép- és nagyvállalatoknál dolgozó, megkérdezett hazai szakemberek optimisták cégük idei üzleti teljesítményével kapcsolatban, 61%-uk számít az értékesítési volumen növekedésére.

A felmérésben részt vevő cégek 89%-ánál tervezik bővíteni a dolgozói létszámot, azonban a megfelelő munkaerő megtalálása egyre nagyobb kihívás. A válaszadók 79%-a a jelöltek irreális fizetési elvárásairól számolt be a megfelelő iparági tapasztalat hiánya mellett. A bérezésnek és a juttatásoknak fontos szerepe van, hiszen ez teheti vonzóvá a céget az álláskereső számára, valamint ez egy jó munkavállalói megtartási eszköz is.

A munkaerőpiaci tapasztalatok

A koronavírus okozta járvány drasztikus álalakulást hozott magával a munkavállalók és a munkaadók számára is. A legtöbb cég megfelelően alkalmazkodott a körülményekhez: míg a válaszadók 41%-a mondta azt, hogy cégük teljesen felépült a pandémia okozta krízis után, 27%-ukat nem is érintette, 30%-uk viszont sajnos még mindig csak részben épült fel a pandémia gazdasági hatásaiból. Kifejezetten pozitív, hogy a cégek 61%-a az értékesítési volumen növekedésére számít 2022-ben.

A kutatsában résztvevők 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkavállalói védelme érdekében hibrid vagy távmunkára tért át. A változás többek között nehézséget okozott az új kollégák betanításában (62 százalék), hogy a vezetők hogyan biztosítsák az otthon és az irodában dolgozók közötti együttműködést (61 százalék), valamint a többség (51 százalék) azt is nehézségnek nevezte, hogy megőrizzék a vállalat iránti elköteleződést és hűséget.

A munkaerőpiaci tapasztalatok

A felmérésében részt vevő HR-esek és menedzsmentben dolgozók szerint a vállalatok 89%-a tervez új munkavállalókat felvenni 2022-ben. Az új munkatársak iránti igény mögött közel kétharmaduknál az üzleti növekedés áll, harmaduk a magas fluktuáció, 15%-uk pedig a munkavállalók nyugdíjazása miatt venne fel új embereket. 57%-uk úgy gondolja, idén több időt fog igénybe venni a megfelelő jelöltek megtalálása. Ráadásul pont azokra a területekre a legnehezebb alkalmas jelöltet találni, ahova leginkább keresnek munkatársat, pl: IT, mérnök, gyártás, pünzügy, üzemeltetés.

A megfelelő munkavállalók bevonzása után a kiválasztás egyik legjelentősebb kihívása a válaszadók szerint az, hogy a jelöltek irreális fizetési igénnyel (79%) és work-life balance elvárásokkal (20%) érkeznek, a szükséges iparági munkatapasztalat nélkül.

A felmérésből az is kiderült, hogy sok esetben a jelöltek a munka által megkívánt specifikus kompetenciák mellett nem rendelkeznek megfelelő „soft skillekkel”, mint például a problémamegoldó készség vagy kritikai gondolkodás, vezetői képességek, és idegennyelven sem beszélnek, amely a szakemberek szerint közép-hosszú távon szintén komoly munkaerőpiaci problémát okozhat, hiszen a szakmai követelmények inkább taníthatóak.

A kutatásban részt vevők 79%-a szerint a jövőban a munkavállalók megtartására kell jelentősebb fókuszt helyezni. A dolgozók elköteleződésének fenntartása és az alkalmazottak fizetési és juttatási elvárásaihoz való igazodás lesz 2022-ben a HR osztályok legnagyobb kihívása.

Forrás:

Randstad

A „Randstad 2022 HR Trends” különböző iparágakban működő hazai vállalatok közel 400 munkatársának megkérdezésével, 2022 január-februárjában gyűjtött adatokat mutat be.

Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog