Munkaügyi változások 2024 - Munkaügyi Fórum
Munkaügyi változások 2024-ben

2024.01.11.

Written by tamas

Jó néhány módosítás lép életbe ebben az esztendőben, melyeket érdemes nyomon követni. Januártól egyszerűsödik az adminisztráció a munkavállaló kilépésekor, illetve a szabadság kiadásának szabályai is változnak. Februártól pedig a munkavédelmi törvény is módosul. Cikkünkben összeszedtük, mi várható még.

Minimálbér

Már 2023. december 1. napjától az emelt minimálbérrel kellett számolni, amely mintegy 15%-kal lett magasabb, a garantált bérminimum pedig 10%-kal.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1. napjától:

 • havibér alkalmazása esetén 266.800 forint,
 • hetibér alkalmazása esetén 61.340 forint,
 • napibér alkalmazása esetén 12.270 forint,
 • órabér alkalmazása esetén 1.534 forint.

A fentiekben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2023. december 1. napjától:

 • havibér alkalmazása esetén 326.000 forint,
 • hetibér alkalmazása esetén 74.950 forint,
 • napibér alkalmazása esetén 14.990 forint,
 • órabér alkalmazása esetén 1.874 forint.

 Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz tartozó főbb számítási segédletet itt találod.

 Az 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendeletet a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról itt találod.

Munkáltatói igazolás kilépéskor

2024. január 1-től hatályos a Munka törvénykönyvének változtatása, amely arra hivatott, hogy csökkentse az adminisztrációs terheket. Röviden összefoglalva, kevesebb igazolást kell kiadni a munkavállalónak kilépéskor. A korábbi dokumentumok helyett színre lép a foglalkoztatási igazolás..

43. Eljárás a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) esetén

 1. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

(2) * A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Munka törvénykönyve (A fenti bekezdés hatályon kívül kerül 2024. január 1-től)

(3) * 

 1. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.

(2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.

Munka törvénykönyve (2024. január 1-től hatályos)

Szabadság kiadási szabályának változása

A gyermeket nevelő munkavállaló a szülői és pótszabadság igényét minimum 15 nappal a szabadság megkezdése előtt kell, hogy igényelje. A munkáltatónak ez esetben kötelező a munkavállaló igényei alapján kiadni.

 1. § (4a)A munkáltató a 118. § (1) és (2) bekezdése szerinti pótszabadságot és a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki, amelyre vonatkozó igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
Munka törvénykönyve

Munkavédelmi oktatás változás

A munkavédelmi törvény jelentősen módosult ebben az évben. Munkaügyi szempontból az egyik legérdekesebb változás, hogy 2024. február 1-től egyes munkakörökben elegendő az oktatás tematikáját átadni a munkavállalónak a teljesitéshez.

Eddig ezek a főbb változások történtek, amelyek a munkaügyi folyamatokat befolyásolhatják, de az év igazából csak most kezdődik. Ami biztos, hogy a Munkaügyi Fórumon beszámolunk mindenről.

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum