Munkavégzés 18 Celsius-fokon - Munkaügyi Fórum
Munkavégzés 18 Celsius-fokon

2022.09.09.

Written by tamas

A gázfelhasználás 25%-os mérséklésének érdekében a kormány kötelezné a közintézményeket, hogy 18 °C legyen a fűtési maximum. Ez alól a kórházak és szociális intézmények lehetnek a kivételek. A hatályos rendeletek alapján 20-22 fokot kell biztosítani ülőmunka esetén. Mi várható?

Az energiaárak robbanás szerű növekedésével az európai unió országaiban takarékossági intézkedéseket vezetnek be és ajánlásokat tesznek a kormányok. Magyarországon Gulyás Gergely országgyűlési képviselő jelentette be, hogy hamarosan fűtési maximumra kötelezik a közintézményeket.

Törvénymódosítás várható

Jelenleg a munkahelyeken biztosított hőmérsékleti határokról a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről – jogszabály szabja meg, amelyben a következő táblázat rendelkezik arról, hogy könnyű fizikai munka esetén 18-20 Celsius-fok és szellemi munka esetén 20-22 Celsius-fokot kell biztosítani a munkavállalónak. Az értékeket fiziológiai alapon határozták meg a jogalkotók. A terezett ’hőmérsékleti plafon’ bevezetéséhez ezt a jogszabályt kell módosítani.

Előírt hőmérsékletek  2022-ben munkaterületen - Munkaügyi Fórum

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet részlet

Takarékossági intézkedések az EU-ban

Az orosz-ukrán háború okozta gáz és egyéb energiahordozók ára megnőtt a gázmennyiség szolgáltatása pedig csökkent. Az Európai Unió tagállamaiban ezért a kormányok ajánlásokat és rendeleteket hoznak a gázfelhasználás csökkentése érdekében.

Németországban 19 °C lehet a közintézményeket fűteni és az üzleteknek zárva kell tartani az ajtajukat. A fényreklámokat le kell kapcsolni az este folyamán és egyes műemlékek épületek világítását is lekapcsolják.

Olaszországban, Spanyolországban, Csehországban és Lengyelországban is tervezik a ’hőmérsékleti plafon’ csökkentését.

Fokok és kérdések

A takarékossági intézkedéseket mindenütt nagy vita övezi, így nálunk is ez a helyzet. A szakszervezetek álláspontja, hogy az ülő és szellemi munkavégzésnél biztosítandó hőmérsékleteket orvostani alapon határozták meg és a csökkentés a munkavállalók egészségét befolyásolná, míg más vélekedések szerint az alacsonyabb hőmérsékleti maximumok még elviselhetőek megfelelő öltözködés és munkaterület rendezés mellett.

A tervezett törvénymódosítás egyelőre a közszférát érinti, de nem kizárható, hogy ajánlások formájában a versenyszférába is beszivárog hiszen a vállalatok szintén mindent megtesznek, hogy az energia kiadásaikat mérsékeljék.

A Munkaügyi Fórumon tájékoztatunk minden hivatalos fejleményről. Iratkozz fel hírlevelünkre.

Csatlakozz szakmai közöségünkhöz és értesülj mindenről első kézből!

Hírlevél feliratkozás