Nagy változás előtt áll a KATA

2022.06.06.

Written by M. Aurél

2022 júniusában ismét előkerült a téma, hogy a KATA adózás átalakításra szorul. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük a korábbi és a lehetséges változásokat is.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013.01.01-től vezették be. Ez az adózási forma nagy népszerűségnek örvend azóta. A NAV-nál több mint 455 ezer katás vállalkozást tartanak számon.

A túl jól sikerült adó

A KATA egy nagyon elterjedt adózási forma Fő előnye az áttekinthetőbb elszámolás és az egyszerűbb adminisztráció. Főállásúként havonta 50 ezer, míg a másodállásúaknak 25 ezer forintot kell fizetni, valamint további teherként jelenik meg a helyi iparűzési adó, a kamarai tagság, a könyvelő és a számlázó program díja.

Az elmúlt lassan 10 évben, mióta megjelent csak minimális változtatások érintették. Nagy előnye, hogy bevezetését követően jelentősen csökkent a feketén foglalkoztatás, egyes iparágakban előnyös megoldást nyújtott a kényszervállalkozóknak (pl biztonsági őr, médiamunkás, stb), segített a kis és középvállalkozóknak, az induló vállalkozóknak vagy a sok ügyféllel rendelkező vállalkozóknak.

A katás adózást választhatja főállásban vagy másodállásban dolgozó egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság és ügyvédi iroda.

Korábbi változások

2020 végéig néhány finomhangoláson ment keresztül a kata, amelyeknek köszönhetően népszerűsége folyamatosan emelkedett. 2017-után például duplájára nőtt a normál adózásba tartozó értékhatár, azaz csak 12 millió forint felett kellett 40%-os „büntetőadót” fizetni.

2021-ben érkezett viszont az első olyan változtatás csomag, amely negatívan érintette ezt az adózási formát. Ettől az évtől kezdve csak 1 vállalkozásban lehetett alkalmazni a kata adózást, valamint 3 millió forintban maximalizálták az egy vállalkozástól érkező bevételt, az ezt meghaladó részre már a 40%-os adóteher vonatkozott. Erre egyrészt amiatt volt szükség mert 2013 óta nem került felülvizsgálatra a KATA másrészt pedig a kedvező adózása miatt burkolt munkaviszonyra is használták.

2022-ben pedig a kata gyökeres újragondolása mellett már a megszűntetése is felmerült.

Gondok a Katával

A kisadózó vállalkozások tételes adóját a kormány amiatt hozta létre, hogy egy egyszerű adózási formát kínáljon a legkisebb vállalkozásoknak. Viszont ez a visszájára is fordult mivel sok munkáltató ebbe az jogviszonyba kényszerítette a munkavállalókat, hogy elkerüljék az adófizetést. Szintén gondot jelent az, hogy 2013-óta a tételes adó mértéke nem változott.

Lehetséges változások

Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamenti meghallgatásán jelezte, hogy szükséges megvizsgálni a katát mivel túl sokan élnek vele.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón mondta, hogy egyelőre csak szándék van a változtatásával kapcsolatban, de mindenképpen az a cél, hogy a katával kapcsolatos visszaélések megszűnjenek.

A jelenlegi 12 milliós éves bevételi plafont 18 milliós szintre emelhetik. – Parragh László

A megrendelőhöz köthető 3 millió forintos kedvezményes adózású számlázás csökkenhet. – Parragh László

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) inkább a kata átalakítását támogatják, mint a megszűntetését.

A kisadózó vállalkozások tételes adója 2022-ben is a legnépszerűbb adózási forma. Azonban nem hibátlan így 10 év után egyre erősebb a döntéshozói szándék, hogy valamilyen módon változtassanak rajta, viszont konkrét elképzelés még nincs, hogy miként alakítsák át.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*