Nem a gólya hozza. GYED és GYES

2017.08.01.

Written by M. Aurél

A gyermeket vállalni örömteljes dolog és egyben anyagilag megterhelő. A szülők támogatására több lehetőség is kínálkozik az állam részéről. Lássuk mi az a GYED, és a GYES.

A munkaügyeseken túl a legtöbben találkoztak már legalább a GYES vagy a GYED mozaik szavával de sokan keveset tudnak róla ezért itt az ideje megismerkedi vele.

Ezeket a támogatási formákat az a tény hívta életre, hogy a munka világából a születendő gyermek bizony kivonja a szülőt. Ez a legtöbb esetben az Édesanya. A családalapítás viszont az örömök mellett komoly anyagi áldozatokkal is jár és ne feledjük, hogy a bevételek is csökkennek.

Egyedem begyedem…

A GYED gyermekgondozási díjat takar. Célja az, hogy a kisgyermek ellátását finanszírozza az állam szociális alapból. A GYED-et a társadalombiztosítási pénztár folyósítja a TB alapból. Tehát nem csak a betegségek és az orvosi ellátás megy egy kasszából hanem ez a díj is. Csakúgy, mint az orvosi ellátás estében itt is az a feltétel, hogy a GYED alanya már fizetett be ebbe a kasszába a keresetéből.

Egész konkrétan a szülést megelőző két évben 365 naptári nap munkaviszonynak kell fent állnia. Ennek a számnak nem szükséges egybefüggőnek lennie, tehát ha valaki kihagyásokkal vagy több helyen de dolgozott bejelentett módon (ergo fizetve a TB-t) összeségében 365 napot akkor jár a GYED. Sok fiatal külföldi munkavállaló vagy kényszerből feketén dolgozó szembesül azzal, hogy a szülést megelőzően nem itthon volt és TB-t sem fizetett ezért nem jár neki a támogatás. Fontos még megemlíteni, hogy egészen a szülésig kell munkavállalói jogviszonyban állni és fizetni a társadalombiztosítási alapba. Csak ebben az esetben tudják biztosítani ezt a támogatást. Vállalkozó Anyuka esetén pedig külön kell igényelnie a kismamának.

A következő kérdés, hogy mennyi a GYED összege? Az összeget a jövedelem határozza meg és elég kacifántos módon. Ha képzeletben leterítjük a naptárat, akkor az igénylés időpontját kell megjelölni rajta. Ezután három hónapot kell visszaszámolni. Ha meg van ez a nap akkor innen még visszafelé kell leszámolni 180 napot. Ennek a 180 napnak az átlagértékét kell hozzá nézni. A GYED maximalizált támogatás, tehát az ilyen módon kiszámított átlagkereset 70%-a lehet az összeg vagy legfeljebb az aktuális minimálbér kétszeresének 70%-a. Tehát a jól bejelentett állás sokat segít de a kiemelkedően magas kereset már nem.

A GYED esetén fontos változás, hogy a 2017- évtől már akár fél év után is munkát vállalhat az Anyuka és a támogatás jár mellette. (Hogy milyen munkalehetőségek kínálkoznak arra itt egy remek video)

A GYED-et a munkáltatónál kell igényelni. Tehát munkaügyesként biztosan találkozol vele.

Most, hogy megnéztük mi is az a GYED itt az ideje a médiában sokat látott GYED Extrát is megnézzük. Ez nem egy újfajta támogatás, hanem egy intézkedés csomagot takar. A lényege a fönt említett munkavállalás határidejének csökkentése. Testvér születése mellett kétszeres GYED és GYYED, három testvér esetén háromszoros szorzó van. Tehát minél több gyermek annál magasabb összeg. A másik újítás a diplomás GYED. Ha a kismama felsőfokú intézmény nappali tagozaton tanult 2 aktív fél ével a háta mögött akkor még 365 napig jogosul a GYED-re a szülést követően.

Egyes esetekben…

A GYES gyermekellátási segélyt takar és a célja az, hogy támogassa gyermekvállalókat és segítsen az apadó családi kasszán. Ez a segély már nem a TB trezorból érkezik, hanem az adóalapból. Ebből kifolyólag alanyi jogon igényelhető magyar állampolgárok számára. Az összege viszont ennek fényében egységesen bruttó 28.500 Ft havonta. Nem kötelező igényelni és nem is feltétlenül kell a gyermek születésétől, hanem lehet kérni még utána három évig. Speciális esetekben, mint a fogyatékos gyermek és ikrek esetén akár a születést követő 10 évben is igényelhető. A GYES-t az államkincstárnál kell igényelni.

Ha valaki megfelel a GYED-nek és a GYES-nek akkor választania kell mert csak az egyik folyósítható. A gyakorlatban a GYED-el kezdődik. Utána a GYES-t is lehet igényelni de ekkor a GYED-et meg kell szüntetni, ha nem járt le már magától.

A GYED-en és a GYES-en túl még a családi adókedvezmény és a családi pótlékot is érdemes igénybe venni.

A GYED és a GYES illetve ezen támogatások és a hozzájuk szükséges igénylőlapok dokumentumok és lemondó anyagok szinte minden évben változnak ezért munkaügyesként vagy humán erőforrás szakemberként bérszámfejtőként, érdemes mindenképp követned a változásokat.