Nemzetközi nőnap - Munkaügyi Fórum blog
Nőnapi köszöntő

2022.03.08.

Written by M. Aurél

Március 8. egy különleges dátum, hiszen ezen a napon fejezzük ki a női családtagoknak, barátnőknek, kolléganőknek a megbecsülésünket és hálánkat, hiszen nélkülük az életünk kevesebb lenne.

“Nőnap alkalmával neked virágot hozok,
míg versem elmondom, kérlek ne mosolyogj!
Oly természetes hogy vagy nekünk,
nélküled üres lenne az életünk.”

A nőnap kialakulása

Kevesen tudják, de a nőnap kialakulása 1857-ben egy tüntetéssel kezdődött. New York-ban a textilipari munkás hölgyek felszólaltak a jobb munkafeltételekért és a több fizetésért. Jó sok év elteltével és kitartó küzdelem után 1910-ben a második Internacionálé létrehozta a nőnapot, amellyel a választójog kivívását kívánták demonstrálni.

Először a világon 1911. március 19-én tartották meg Németországban, Dániában, Svájcban és Ausztriában. Véglegessé pedig 1917-ben vált amikor március 8-ra tették a Nemzetközi Nőnap dátumát. Hazánkban 1914-ben emlékeztek meg először ilyen formában a nőkről.

A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. Az ENSZ 1977 óta a világnapok közt tartja számon.

Különlegesek

A nők sokféleképpen vannak jelen a mindennapi életünkben. Sok művészt ihlettek meg, az otthon melegét teremtik meg, a munka világában is jelentős és kiemelkedő szerepük van. Nincs olyan munkahely ahol ne lenne legalább egy kolléganő akire bármikor és bármiben lehet számítani. Ezért a virágcsokor mellett fontos, hogy tisztelettel és megbecsüléssel forduljunk fejéjük. Legyünk a segítségükre a munkában és otthon is.

Köszönet

Kívánok boldog nőnapot minden hölgynek a Fórumcsalád és az OLM Rendszer csapata nevében is! Kívánok nekik egyenlő feltételeket és elismerést! Ezen a napon az ünneplés mellett gondoljuk át közösen, hogy mit tehetnénk azért, hogy otthon a munkahelyen és az életünkben is jobb legyen a nők helyzete. Ha pedig megvan akkor tegyük is meg! 

Erzse Tibor 

munkaügyi szakértő, tanácsadó

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum