Összetartható a mukahelyi közösség hibrid vagy otthoni munkavégzés mellett?!

2023.02.13.

Written by viktor

A koronavírus világjárvány rányomta a bélyegét az irodai munkavágzésre is. Egyre többször a hibrid vagy akár kizárólag otthoni munkavégzés is megjelenik a munkavállalói elvárások között. Számos előnye mellett a hátrányai egyre szembetűnőbb problémát okoznak a napi munkavégzésben és a fluktuációt is felgyorsítja.

A társadalmi interakciók nagyon fontos szerepet játszanak az emberek életében. A hibrid és az otthoni munkavégzés során ezek mennyisége és minősége is drasztikusan lecsökken. Ennek negatív hatása van az emberek hangulatára, az elvégzett munkára és a munkavállaló elköteleződésére is.

Közösségépítés távolról?

Az emberek nem akarnak bejárni, de valójában ez se nekik, se a munkaadónak nem jó. Mit lehet tenni ilyenkor? Vissza lehet nyúlni a régi eszköztárhoz és gyakrabban tartani a csapatépítőket, családi napokat stb. De ez tényleg megoldást jelentene? Aligha, hiszen a napi szintű kapcsolattartás így is elmarad. A szociológia és pszichológia jelen állása szerint olyan mélyen belénk van ágyazva a közösséggel való kapcsolattartás, hogy annak hiánya akár fizikai fájdalommal is járhat.

Az egyetlen igazi megoldás csak az lehet, ha elérjük, hogy a kollégák tényleg találkozzanak és beszélgessenek egymással. Mégis mit lehet csinálni, ha az irodába nem is tudjuk visszacsábítani őket és a heti csapatépítő sem opció?

Közösségépítés “crowdsourcing”-gal!

Mi lenne jobb megoldás, mint hogy a munkavállalók önként közösen töltsék a szabadidejüket? Elsőre abszurdnak tűnhet, de célzott eszközökkel ez csak egy karnyújtásnyira van. Az emberek 95%-a legalább egy, míg 62%-a több, mint 5 munkahelyi barátsággal büszkélkedhet. Ha innen nézzük, már nem is olyan abszurd, hogy a barátok gyakran találkozzanak.

Mégis hogyan érjük el, hogy a kollégák közös programokat szervezzenek? Az emberek kényelmesek, ezért a legtöbbször a könnyebb utat választják. A találkozásszervezésnek szerncsére sok olyan nehézsége, buktatója van, amit ki lehet aknázni a közösségépítési céljainkra. Tehát csak annyit kell elérnünk, hogy a kollégákkal történő programszervezés látványosan egyszerűbb és kényelmesebb legyen, mint az a külsős barátokkal lenne.

Amennyiben van rá keret, megtehetjük, hogy anyagi vagy tárgyi segítséget nyújtunk a programokhoz. Vagy akár a szervezést is megtámogathatjuk eseményszervezők bevonásával. Ennél azonban van egy sokkal sikeresebb és költséghatékonyabb megoldás is, ami magát a szervezést és a kollégák összekötését egyszerűsíti le.

Meestory: a vállalati találkozásszervező

A Meestory szociálpszichológián alapuló platform, ami az önszerveződő mukahelyi közösségépítésre lett kifejlesztve. A szervezés egyszerűsítésével és személyre szabott ajánlásokkal tesz az önfenntartó szervezési szokások kialakulásáért. A segítségével gyakori szabadidős programok során kovácsolhatjátok össze a közösséget, akár hibrid vagy otthoni munkavégzés mellett is.

Próbáld ki a Meestoryt az ingyenes próbaidőszak alatt, és induljatok el Ti is a crowdsourcing alapú közösségépítés felé!

Tudj meg többet a Meestoryról.