Szabadságok tervezése okosan

}

5 perc olvasási idő

Utoljára frissítve: 2022.03.01

Written by viktor

2020.10.02.

Hideg zuhanyként hat a munkáltatókra, minden novemberben, hogy rengeteg ‘bent ragadt’ szabadság maradt a rendszerben. Az év vége felé pedig a tömegesen kivett szabadságok elég nagy problémát tudnak okozni a termelésben. A kiadatlan szabadságok pedig büntetést vonhatnak maguk után.

Éppen ezért most még nem késő okosan megtervezni a szabadságokat! Mutatok pár tippet, hogyan. Ingyenes segítségünket pedig letöltheti innen.

Milyen szabadságot kell kiadni?

  • A fő szabály szerint minden szabadságot ki kell adni az esedékesség évében. Tehát ha 2018-as szabadságot 2018-ban. Ez egy normatív szabály is egyben, hiszen akadnak kivételek.
  • A munkavállaló 7 nappal rendelkezhet a többit a munkáltató jelöli ki. Ha azonban itt az év vége akkor a 7 napról is rendelkezhet a munkáltató mondjuk az év vége előtti napokban.
  • Az alapszabadság mértéke 20 munkanap. Erre jön az életkor arányos pótszabadság és az egyéb speciális szabadságok.

Milyen kivételek vannak?

A szabadságot az alábbi esetekben lehet átvinni a következő évre:

  • A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.
  • Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.
  • A munkáltató – a felek naptári évre kötött megállapodása alapján – a 117. § – életkor szerinti pótszabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki.
  • A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.
  • A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén és kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság ¼-ét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

A megoldás:

A szabadságolási zűrzavart akkor tudja elkerülni, ha egész évben figyelemmel kíséri a kérvényezett kiadott és kiadható szabadságokat. Az arányosan kiadható szabadság pedig egy olyan halmozott tétel amely az év vége felé növekszik.

Sokat robotoló ember –  Forrás Getty Images

Hogyan nézze meg az arányosan kiadható szabadságot? 

A legegyszerűbb ha maga elé veszi a nyilvántartást. Ha jól megnézi akkor túl vagyunk az év felén. Ez azt jelenti, hogy arányosan már a szabadságok felének kiadottnak kell lennie. Ha több a kiadatlan szabadság akkor érdemes már most még a nyári hónapra szabadságot elrendelni a munkavállalónak. Ne feledje a munkavállaló 7 nappal rendelkezik a szabadsága felett.

Áthelyezett munkanapok ősszel is

Viszont vegye figyelembe, hogy ebben az évben rengeteg az áthelyezett munkanap ezér szeptembertől decemberig 4 ilyen szombat van. Ha Ön a ‘ledolgozós’ szombatokra szeretné a munkavállalóit pihenésre küldeni vagy ők igénylik ezt akkor ezzel számoljon.

Hosszú hétvégék ünnepek

Ha az Önök vállalatánál gyakori, hogy a munkavállalók a hosszú hétvégéket nyújtják meg szabadsággal és a karácsonyi ünnepek környékén is vesznek ki szabadságot akkor ezt is vegye figyelembe.

A munkavállalónak járó szabadság

A szabadságtervezés során leggyakoribb hiba, hogy az évre és speciális helyzetre járó szabadságok útvesztőjében nem a megfelelő mennyiségű szabadságot számítják fel a munkavállalónak és csak év vége felé derül ki, hogy lett volna még szabadsága.

Szabadságtervezés digitális alkalmazással

A szabadságok megtervezését nagyban megkönnyítik a digitális alkalmazások használata.

Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer SZABADSÁG TERVEZŐ csomagjával egyszerűen tudja a szabadságokat és a távolléteket kezelni. Átlagonsan havi több mint 8 órát tölt adminisztrálással 100 fő esetén, a csomag alkalmazásával ez mindössze 3/4 órára csökken. Tudjon meg többet a csomagról.

A 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek számára kiváló választás az OLM Rendszer SZABADSÁG TERVEZŐ NYILVÁNTARTÓ megoldása, mivel a vállalat össze alkalmazottjának a szabadságait tudja kezelni és akár az egész évre előre meg is tervezheti. Tudjon meg többet a modulról. 

Végső tipp az okos szabadságtervezéshez

Használja ingyenes szabadságtervező excel táblázatunkat! A 2023-as szabadságtervezőnk, az éves szabadságok számolásában, megtervezésében, engedélyezésében, valamint nyilvántartásában könnyíti meg mindennapi munkáját. Regisztrációt követően válaszlevelünkben csatolva küldjük INGYENES szabadságtervezőnket!

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum