A vállalati képzések trendjei 2022

2021.10.28.

Written by viktor

A tudás hatalom. A cég dolgozóinak ismeretei pedig mind hozzájárulnak a minőségi szolgáltatáshoz vagy termékhez és ezáltal a versenyelőnyhöz. Mégis, jelenleg a vállalati képzések gyakran gyorsan ledarált oktatóanyagokban és ’pipázgatós’ tesztekben merülnek ki, az ásításokkal tarkított órákról nem is beszélve. Hogyan lehet a vállalati képzéseket korszerűen és élménydúsan véghez vinni? Mely trendek alakítják az oktatásokat? Bejegyzésünkből most megtudod!

A vállalati képzéseket sok cégnél kötelezően kell végezni hiszen az adott munkakör megkövetel bizonyos jogosításokat. Van olyan vállalat, ahol a minőségbiztosítási szabványoknak (ISO) kell megfelelni. A szabványok pedig a belső képzésekre is kiterjednek. Megint más szervezeteknél egyszerűen csak a munkavállalók képességeit és kompetenciáit szeretnék növelni. Mi a jelen helyzet?

Belső képzésekről általában

A kötelező oktatásokat a legtöbb cégnél általában a helyszínen szervezik vagy külsős irodában. Az oktatóanyagokat a képző állítja össze és adja át a résztvevőknek. Egyes oktatóanyagok esetn a tartalmi részeket az adott szabványok jelölik ki. A tanórák elvégzése kisebb káosz szokott lenni, hiszen papíron vagy táblázatokban szerepel minden adat(résztvevők, megjelentek, óra, név, tananyag stb..). A munkavállalók egyetértenek abban, hogy a tananyag gyakran unalmas és a legtöbben kötelességből sajátítják el.

Trendek a vállalati képzésekben

Összegyűjtöttük a legforróbb tendenciákat a vállalati képzések témakörében melyek mára elérhetőek. Érdemes őket nyomon követned hiszen egy jól szervezett képzési rendszer csábítja és megtartja a munkavállalókat.

E-learning

A távoktatás a vírushelyzetben pörgött fel igazán mivel a dolgozók java nem tudott vagy nem akart részt venni a képzéseken ezért a vállalati szférába is előretört a digitális oktatás. Tantermek helyett mindenki a saját számítógépe vagy mobileszköze mögött nézheti a tanórákat és böngészhet az interaktív oktató anyagok között. A képzés szervezője pedig előadás láncokat és tananyagokat tud szervezni, a program pedig jelzi, hogy a résztvevő hol tart az elsajátításában. Az irodai munkák mellett egyre népszerűbbé válik a szakipari oktatásban is és várhatóan tovább növekedik a népszerűsége.

Mikró tanulás

A ’Microlearning’ azt jelenti, hogy az oktatóanyagok a nagy és vaskos tartalmak helyett apró kicsi egységekre vannak szedve a könnyebb feldolgozhatóság érdekében és interaktív teszt kérdések állnak a tanuló rendelkezésére a modulok végén. Roppant hatékony módszer amely könnyen befogadhatóvá teszi az ismereteket.

Játékosítás

A magyarban még csak most honosdó kifejezés a gamifikációt takarja. A lényege, hogy a játékok mintájára van felépítve a tananyag elsajátítása és a motivációs rendszere, hiszen ki ne szeretné, ha eredményit megbecsülnék. A trend nem újkeletű de a vállalati képzésekben és programokban csak most kezdett el igazán terjedni. A legnagyobb előnye, hogy a tanulók játszva sajátítják el az ismereteket és ezáltal belülről motiváltak lesznek. A kivitelezéséhez alapos ismeretekre van szükség.

Videó oktatás, élő videóközvetítés

Az online értekezleteket már biztosan ismerheted ezért nem feltétlen tűnik új trendnek azonban a vállalati képzésekben még csak most kezd el igazán népszerűvé válni a jó minőségű videós oktatás (streaming). A képalapú oktatóvideók mellett az online közvetítés igazán hatékony hiszen az előbbivel szemben a tanulók azonnal tudnak kérdezni az oktatóktól és a tanár is bevonhatja a hallgatókat az előadásba. További előny, hogy fizikai helytől függetlenül tud bárki részt venni benne. Gyakran használják úgy, hogy egyesek tanteremben figyelnek, míg a többiek irodából vagy otthonról kapcsolódnak be a közvetítésbe. Az előre felvett videós oktatóanyagok esetén a leckéket pedig egyetlen felületen rendezve lehet megtalálni.

Személyre szabott tananyag

Az interaktív informatikai megoldásoknak köszönhetően emelkedik az a trend, hogy a képzettségek anyagát a tanulóra szabják és az oktató mentorként segít megválaszolni a kérdéseit ezáltal egy jobb minőségű oktatás alakul ki. Speciális területeken nagyon hatékony megoldás.

Kompetencia mátrix alapú adminisztráció

A minőségbiztosítási szabványoknak megfelelni kívánó vállalatoknál folyamatos képzésben kell részt venni a dolgozóknak, hogy tudásuk naprakész legyen. A kompetencia mátrix segítségével egy adott munkafolyamathoz szolgáltatáshoz szükséges dolgozói képzettségeket tudják valós időben figyelemmel kísérni és a szükséges oktatásokat megszervezni. A megoldás előnye, hogy azonnali képet fest a cég számára az ISO audit során a szükséges képzettségekről.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI= Artifical intelligence)) technológia szinte minden területen robbanás szerűén tör be a jövőben az elemzők szerint és nincs ez másként az oktatásban sem. Az AI jelenleg képes arra, hogy a tanulók sikeres vagy még kevésbé sikeres reakciói/válaszai alapján ismételjen meg egy tananyagot és kérdéseket. Kiváló nyelvtanulásnál. Arra is remekül alkalmazható, hogy a tanulási görbét megbecsülje a tanulók körében és optimalizálja a képzési időszakot.

Virtuális valóság

A videójátékok után a képzési területre is megérkezett ez a technológia. A vállalti oktatások esetén remek lehetőséget biztosít, hogy a tanuló a virtuális térben tudjon munkafolyamatokat a saját szemszögéből elsajátítani. A tananyagot speciális kamerával rögzítik és a tanuló szabadon tud mozogni vagy cselekedni a gyakorlati jellegű órákon. A tananyag elsajátítása kiemelkedően magas és a technológia mára bármely cég számára megfizethetővé vált ezért kiemelkedik ez a trend.

Használd fel

A vállalati képzések rendszere a digitális átalakulásnak köszönhetően szédületes iramban fejlődik. A felsorolt technológiák és eljárások mára elérhető áron hozzáférhetőek a cégek számára. Ha szeretnél korszerű e-learning alkalmazást az oktatásokhoz használni akkor figyelmedbe ajánljuk az OLM Rendszer OKTATÁS modulját mely a virtuális tanoktatástól a korszerű tanrend tervezésig mindent tud, kompetencia mátrix alapon. Elérhető külön alkalmazásként számítógépen és mobil eszközön is. Fedezd fel a vállalati oktatás jövőjét:

https://olm.hu/oktatas/

muf-roadblock-795x198-olm