A nagy felmondási hullám még nem ért véget

2022.03.30.

Written by M. Aurél

A pandémia alatt a foglalkoztatás nagy fordulatot vett. Felmondási hullám indult meg, amely kihívás elé állította a nagyvállalatokat. Úgy tűnik, már nem a dolgozók küzdenek az állásért, hanem a cégek a munkaerőért – írja a CNBC.

Több kutatási is készült a nagymértékű felmondásokkal kapcsolatban. A Microsoft 31 ezer munkavállalóval készített felmérést melyből kiderült, hogy a Z- (18-26 évesek) és az Y- generációk (27-41 évesek) 52%-a még az idén fontolóra veszi, hogy munkahelyet vált.

A koronavírus járvány hatására a munkavállalók átformálták prioritásaikat és világos határvonalat húztak aközött, hogy mi a fontos és mi nem. Ennek eredményeként az elvárásaik is megváltoztak. A megkérdezettek 47%-a fontosabbnak tartja az egészséget, valamint a munka és a magálélet egyensúlyát, mint a járvány előtt.

A dolgozók továbbá 5 pontban határozták meg a számukra fontos szempontokat:

  • a pozitív légkör,
  • a fizikai és a mentális egészség megőrzése,
  • a megbecsültség,
  • a célokba való betekintési lehetőség,
  • a rugalmas munkaidő és a fizetett szabadság idejének emelése.

Az kutatás adatai azt is megmutatták, hogy a nagy átrendeződés még korántsem ért véget.

A Morning Consult tanácsadó iroda február közepén végzett kutatása szerint a home office-ban dolgozók 54 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a vállalatot, amennyiben megszüntetik a távmunka lehetőséget.

LinkedIn a munka jövőjével foglalkozó előrejelzésében 2022-t vízválasztó időszaknak nevezte a vállalati kultúra számára. A HR-szakértők arra is rávilágítottak, hogy a vállalatok még mindig nem kezelik elég jól a helyzetet: már az emberibb bánásmód és a kellemesebb munkakörnyezet is sokat segítene.

A Randstad 2022 HR Trends – fokozódó kihívások a munka új világában kutatásában részt vevők 79%-a szerint a jövőben a munkavállalók megtartására kell jelentősebb fókuszt helyezni. A dolgozók elköteleződésének fenntartása és az alkalmazottak fizetési és juttatási elvárásaihoz való igazodás lesz 2022-ben a HR osztályok legnagyobb kihívása.

Annak érdekében, hogy az alkalmazottaid lojálisak maradjanak ismerned kell őket és olyan munkát kell nekik adnod amelyek érdekesek és kihívást jelentenek a számukra.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog