Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Az országgyűlés 2022. július 12-én elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adóját módosító törvényjavaslatot. Hivatalos közlöny még nem jelent meg ezért az itt közölt információk a törvényjavaslat elemeit tartalmazzák. 

valtozik-a-kata-munkaugyi-forum-blog

A KATA adózás kimagaslóan népszerű 2013-as bevezetése óta az egyéni vállalkozók körében. A NAV-nál idén több mint 450 ezer vállalkozót tartanak nyilván.

Miért kellett módosítani?

"Az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították" – írja a Pénzügyminisztérium.

A tárca szerint a benyújtott módosításoknak köszönhetően megszűnnek a korábbi visszaélések.

 

Mi fog változni?

A KATA adózás megmarad viszont az új 2022. szeptember 1-én életbe lépő módosítás hatására sokaknak kell más vállalkozási formát választani vagy a tevékenységüket felfüggeszteni.

• Az elfogadott törvényjavaslat értelmében ezt az adózási formát csak a lakosság részére főállásban, saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják, azaz csak magánszemélytől érkezhet bevétele. Tehát cégeknek nem lehet KATA keretein belül szolgáltatást nyújtani.

• Nem lehet katás a továbbiakban egy bt, kkt, egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda.

• Cégként nem tudsz katás számlát elfogadni.

• 36 munkaórás állás mellett nem lehet katás vállalkozást folytatni, tehát ha 8 órás főállásban dolgozol akkor más vállalkozási formát kell válassz.

• Az alanyi adómentes áfakeret 12 millió forint marad, viszont az éves kata kerete 18 millió forintra emelkedik, ami havi szinten 1.500.000 ft-ot jelent.

• A kisadózó vállalkozók tételes adója 50 ezer forint, az ellátási alap - táppénz, nyugdíj számítása esetén - pedig 108.000 ft.

• Az új kata törvény alól kivételt élveznek a taxis személyszállítást végzők.

• Mindenkinek, akit érintett a változásban szeptember 25-ig nyilatkoznia kell a NAV felé, hogy megfelel-e az új feltételeknek.

• Azoknak, akiknek vállalkozási formát szükséges váltani mert nem felelnek meg az új szabályoknak azoknak az adóhivatal augusztus 15-ig közzéteszi hogyan jelentkezhetnek át a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozóvá.

• Ezt a nyilatkozatot majd október 31-ig lesz lehetőség beadni. Fontos, hogy majd 2023 januárjában részletes vagyonleltárt kell készíteniük a változást követően.

 

Bár a törvénytervezetet elfogadták a hivatalos közlöny még nem került napvilágra, amely garantálja a végleges rendelkezéseket. Kövess minket a Munkaügyi Fórumon és ahogy lesznek hivatalos hírek közöljük a tudnivalókat. 

 Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez