Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A nyári kánikula még a legerősebb szervezetet is megviseli és nagyban rontja a munkavégzést. Munkáltatóként vagy munkaügyesként nem csak a biológiai vonatkozásával kell tisztában lenned, hanem a munkavédelmi szabályokkal is. Tudd meg itt mit kell tenni hőségriadó esetén. 

munkavedelmi-szabalyok-hosegriado-eseten--munkaugyi-forum-blog

A nyár beköszöntével több a hőséggel járó napok száma és a meteorológusok szerint a tartós hőhullámok is egyre többször lesznek kísérőink. A fokozott melegben nehezebb a munkavégzés és nagyobb odafigyelésre van szükség a munkavállalók biztonsága érdekében. Lássuk melyek a főbb tudnivalók hőségriadó esetén.

Mi az a hőségriasztás?

A hőségriasztás figyelmeztetést minden országban a kijelölt hatóságok adják ki olyan esetben amikor az átlagosnál magasabb hőmérsékleti értékek vagy középhőmérsékleti értékek a megszokottnál magasabb értéket mutatnak.

Magyarországon a hőségriasztást a meterológiai szolgálatok és a katasztrófavédelmi igazgatóságok illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ adhat ki.

 

A hőségriasztás fokozatai:

            1. szint:

A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés első szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 25 és 27 fok között várható.

2. szint:

Második szintű figyelmeztetést adunk ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 27 és 29 fok között várható.

3. szint:

A hőségre vonatkozó figyelmeztetés legmagasabb szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 29 fok fölött várható.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Hol hirdetik ki?

A hőségriasztást hivatalosan kormányrendeletben hirdetik ki amelyet a magyar közlönyben lehet megtalálni. Ezen túl minden illetékes hivatal is közzéteszi a saját csatornáin és jellemzően értesítik a médiát.

 

Munkavédelmi szabályok hőségriadó esetén

Hőségriadó esetén sok szabályt kell betartani, hogy biztosítsd a munkavállalók egészségét tartós melegben is. Vannak kötelező érvényű szabályok és ajánlások melyeket érdemes megfogadni.

Mikortól lép életbe a munkavédelmi szabály?

1.

A nyári hőség idejére vonatkozó szabályok akkor lépnek érvénybe ha a munkahelyi klíma a 24 °C (K) EH értéket meghaladja.

2.

A szabályokat minden esetben alkalmazni kell III. fokú hőségriadó elrendelése esetén.

 

 

Hogyan kell érteni a 24 Celsius fokot?

A 24 °C (K) EH hőmérsékleti érték (komplex levegőkörnyezeti mutatószám/klímaindex) megállapításakor, az adott hely léghőmérsékletén kívül, figyelembe kell venni a levegő relatív nedvességtartalmát, a légsebességet, és a hősugárzást is. A hőségriasztást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár adja ki.

Folyadék:

• Ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 Celsius fokot akkor kötelező a védőital biztosítása a dolgozóknak.

• A folyadék lehet víz és ásványvíz is de utóbbi nem kötelező. Az ízesített italok esetében vigyázni kell, hogy a cukortartalom ne legyen 4%-nál több.

• A védőital hőmérséklete maximum 14-16 fokos lehet. Forró közegben, legyen az akár kültéri vagy beltéri akár félóránként is cserélni kell a védőitalt.

• Értelemszerűen csak alkoholmentes italok jöhetnek szóba folyadékpótláshoz.

 

Pihenőidő:

A nyári melegben a szervezet minden energiáját a hűtésre és a fenntartásra fordítja ezért a terhelést pihenőidőkkel kell csökkenteni. A pihenőidőket minden órában kell biztosítani a regenerálódáshoz.

• 28,5 Celsius foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként.

• 30,5 Celsius foknál közepesen nehéz fizikai munkát végzők óránként 15 perc pihenőidőt kapnak. A nehéz fizikai munkát végzők már fél órát pihenhetnek.

• 31,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők 30 perc pihenőidőt kapnak óránként a nehéz fizikai munka esetében 45 perc jár.

• 32,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők is 45 perc pihenőidőt kapnak óránként.

• 32,5 Celsius foknál magasabb hőmérséklet esetén már hővédő ruha is kötelező.

 

Főbb ajánlások hőségriasztás esetén

A szabályozásokon túl számos ajánlás is van, amit érdemes betartani.

• Bármilyen munkaruházat van szabályban érdemes biztosítani (ha a munkakör megengedi) a könnyű világos színű, lazán viselhető ruházat viselését.

• Zárt munkahely esetén érdemes átvizsgálni a szellőző berendezéseket és légkondícionálókat, hogy megfelelően működjenek.

• Zárt munkahely esetén rendszeresen szellőztssenek és ha megoldható használjanak légkondícionáló berendezést.

• A szabad térben dolgozóknál érdemes úgy beosztani a dolgozókat, hogy felváltva menjenek a napfényre. 

 

A hőség élettani hatásai

A nagy meleg jelentősen igénybe veszi a szervezetet. A testünk igyekszik a hőháztartással egyensúly állapotot teremteni azonban a következő kockázatokkal kell számolni.

• Napszúrás

Közvetlen napsugárzástól alakul ki. Erős napszúrás agyi vérbőséget okoz amely eszméletvesztéshez és extrám esetben halálhoz is vezethet. Enyhe esetben hűvösbe és árnyékba vigyük a beteget és borogassuk. Súlyosabb esetben kórházi ellátás szükséges.

• Hőséggörcsök

Az erős izzadás következtében só- és folyadékvesztés miatt alakulhatnak ki, a vázizmokban fájdalmas összehúzódásokat okozva. Akkor is kialakulhat, ha az elvesztett folyadékot kizárólag vízzel pótolják. Gyakori előfordulása melegüzemi munkásoknál.

• Hőkimerülés

A meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye. Tünetei: forró, vörös, verejtékes bőr, láz, feszítő fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora pulzus, zavartság.

• Hőguta

A hőguta hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, emiatt a testhőmérséklet megemelkedik (sok esetben több mint 40 °C fok fölé). Főbb tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható. A beteget mielőbb hűvös helyre kell vinni, a legfontosabb a testhőmérséklet csökkentése fizikai hűtéssel (ruházat eltávolítása, vízzel permetezés, borogatás). A hőguta azonnali kórházi ellátást igényel!

 

A hőségriadó minden tekintetben komolyan kell venni, hogy munkavállalóid egészségese biztosítva legyen. Emellett figyelj magadra is!

 

 A bejegyzést támogatói:

olm banner 2020 657x200

olmunkaido banner 2020 657x200

 

 

Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum