Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A munkaerőhiány égető szintet öltött. Az európai társadalmakban az idősek száma meghaladja a fiatalokét. Rengeteg nyugdíjba vonult szakember és tettre kész idős vállalna szívesen munkát, de eddig ez hivatalosan nem volt megtérülő. Az új lehetőség a nyugdíjfoglalkoztatásra a szövetkezet a 2016.07.15-én elfogadott törvény szerint.

 idoskori foglalkoztatas munkaugyi forum

A nyugdíjas szövetkezetet pont úgy érdemes elképzelni munkaügyi szempontból akár a diákszövetkezetet. Természetesen eltérések lesznek a két forma között.  Vélhetőleg még számos módosítás és korrekció várható 2018 január 1-ig.

A nyugdíjas szövetkezet tagjai a szövetkezeti munkájukért cserébe adómentesen kaphatnak élelmiszert és fogyasztásra kész élelmiszer utalványt. Emellett pénzügyi juttatásra is jogosultak lesznek.

Ha idős korú nyugdíjast szeretnél alkalmazni akkor hasonlóan a diákmunkához egy szövetkezeten keresztül kell igényelned. Itt is egy pontosan körül írtt feladatra és időre érdemes elkészíteni a megállapodást.  Pénzbeli juttatás esetén a bérminimum és a garantált bérminimum érvényes lesz az ellentételezésnél.

Az nyugdíjas foglalkoztatás több előnnyel is kecsegtet. Egyrészt hatalmas tapasztalattal rendelkező szakembereket tudsz egy feladatra ismét igénybe venni. Másrészt számos olyan munka van, amelyet az idősek is teljes mértékben el tudnak végezni.

Amire már most érdemes figyelni, hogy más szabályok fognak vonatkozni rájuk munkavédelmi szempontból. Más szabadság és pihenőidő jár nekik hasonlóan a fiatalkorúakhoz.

A jogszabály 2017. július 1-től érvényes de a szövetkezetek megalapításához szükséges szabályok csak a jövő évtől lesznek hatályosak.

Újabb fejlemények esetén azonnal értesítelek!

Erzse Tibor

munkaügyi szakértő, tanácsadó

munkaugyi forum belepes 600x50