Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

2020.07.01-től a minimálbér 30%-át el kell érnie a járulék alapnak függetlenül attól, hány órára van bejelentve a munkavállaló. A törvénymódosítás egyértelmű célja, hogy gátat szabjon a visszaéléseknek, amely a ’kevés órás-kevés béres’ bejelentésekből származik azonban sok munkakört és részmunkaidős foglalkoztatást érint. De mire is számíthatunk? Bezáródnak az adózási kiskapuk? Olvasd el bejegyzésünket!

minimum-jarulekalap-valtozas-2020-munkaugyi-forum-blog

 

 

Múlt év novemberében nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter azt a törvényjavaslatot amely radikálisan megreformálja a társadalombiztosított ellátásra jogosultság feltételeit. Rengeteg apróbb módosítás követte ezt és vélhetően lesznek finomhangolások, de ami biztos, hogy júliustól érvénybe lép a módosított a Tbj. törvény.

A Munkaügyi Fórumon hamarosan részletes szakmai anyagban és segédlettel is készülünk!

 

Az Szja. törvény visszavág

A módsításokat az hívta életre, hogy csökkentsék a ’trükkös’ bejelentéseket. Az egyik ilyen lehetőség, amikor valakit nem túl életszerű bérezéssel jelentenek be akár havi párszáz forintra. Ebben az esetben a bejelentés megtörténik, de a járulékalap a minimálbér töredéke.

A másik eljárás amikor kicsit életszerűbben de a valóságot mellőzve kevés óra és kevés bérrel történik a bejelentés ezáltal a társadalom hozzájárulás is kisebb összeget képez.

A Munkaügyi Fórumon nem szeretnénk részletekbe menően ismertetni ezeket az eljárásokat inkább összefoglalva azt mondhatjuk ez a foglalkoztatás szürke zónája, amellyel az a gond, hogy kevés összeg folyik be a társadalombiztosításba.

 

A minimális összege

Az életbe lépő törvény alapján a minimális járulékalap a keresett bértől óraszámtól függetlenül minimum el kell érje a hatályos minimálbér 30%-át. Ez 2020-ban minimum 48.300 Ft. Természetesen, ha többet keres ás dolgozik akkor annak megfelelően növekszik a járulékalap.

 

Erre figyelj

A Munkaügyi Fórumon részletesebb szakmai anyaggal is készülünk amint a törvényt és annak alkalmazását pontosítják de addig is, ha valakit júliusban foglalkoztatsz akkor részmunkaidős foglalkoztatás esetén a járulékalap havonta legalább a minimálbér 30 százaléka (a továbbiakban: járulékfizetési alsó határ) lesz.

 

Repül a kő, ki tudja hol áll meg

A legtöbb szakértő és bennfentes véleménye egyezik abban, hogy a szigorítás célja az volt, hogy kiszűrjék a havi 350 Ft-ra bejelentett cégvezetőket és csekély óraszámra bejelentett dolgozókat ezzel kifehérítve a foglalkoztatás. A kemény fellépésnek azonban a valóban részmunkaidőben dolgozók is érintettjei lehetnek júliustól.

 

Fizetése, 926 Ft

A törvény jelenlegi értelmezése alapján előfordulhat papíron az a helyzet, hogy egy részmunkaidőben foglakoztatott dolgozó keresete 926 Ft lehet, ha egy órát dolgozott. de a járulékot 48.300 Ft után kell megfizetni.

 

Lehet 0 Ft-ot keresni?

Fórumokban és az interneten kering egy megközelítés mely szerint az új törvény szerint 0 Ft lehet a fizetés. Munkaügyi szempontból ez lehetetlen. Ennek két oka van:

Az egyik ok, hogy a Munka törvénykönyve normatívan minden bérezésnél a minimálbért vagy a garantált bérminimumot veszi kiindulási alapnak, mint fizetendő összeget. Ha valakit egy hónapban minimálbérért órában foglalkoztatnak akkor minimum 926 Ft / óra 2020-ban.

A másik ok pedig az, hogy munkáltató minden hónapban kötelezően kell leadjon úgynevezett 08-as bevallást, amelyben kifizetéstől függetlenül 0 Ft nem szerepelhet. Bővebben az Adózási rend törvényben (2017. évi CL. törvényaz adózás rendjéről *) Technikailag 1 Ft-t lehet bevallani de az meg a minimálbér miatt szabálytalan.

Sőt, át kell gondolni azon ügyvezetők bérezését is akik valóban több cégnél végeznek 1-2 órás operatív munkát ami gyakori jelenség egyes iparágakban.

Ami biztos adózási szempontból a 350 Ft-os fizetéssel rendelkező cégvezetők kora lealkonyul.

 

Hogyan készülj

Ha részmunkaidőben foglakoztatsz kisebb munkákra (takarítás, fordítás, adminisztráció… stb) akkor munkáltatóként most célszerű a költségvetésedet úgy tervezni, hogy hozzáteszel a bérezéshez vagy megfinanszírozod ezt pluszban hiszen a munkaerő piacon elég életszerűtlen, hogy valaki elvállaljon egy munkát 926 Ft-ért. Magyarán a bérköltséged ezekben az esetekben növekedni fog.

A gyakorlati alkalmazásról hamarosan még beszámolunk itt a honlapon addig tedd fel kérdésedet a Fórumba:

munkaugyi forum belepes 600x50

M. Mór