Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A nyugdíj melletti munkavégzés tekintetében fontos változások lépnek életbe július 1-től. Az új társadalombiztosítási törvény alapján sokkal kedvezőbb lesz a nyugdíjasok foglalkoztatása. Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg milyen könnyítéseket kaptak a munkáltatók és a nyugdíjas dolgozók.

nyugdujas-tb-valtozas-munkaugyi-forum

Nem kell nyugdíj és egészségbiztosítási járulékot fizetni a nyugdíjas munkavállalók után július 1-től. A tehercsökkentés miatt idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében a változás. Mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az új Társadalombiztosítási törvény 175-179. §

A szociális hozzájárulási adóról szóló törvény módosításai az új Tbj. koncepcionális módosításával függnek össze. Így az új Tbj. szabályaival összhangban a saját jogú nyugdíjas személyek kereső tevékenysége – a vonatkozó szabályok szerint – mentesül a szociális hozzájárulási adókötelezettség alól. Továbbá azzal összefüggésben, hogy a Tbj. 6. § (1) bekezdés a) pontjában speciális járulékalap kerül előírásra, így a szociális hozzájárulási adó alapja is e szerint módosul. Továbbá a szociális hozzájárulási adó alapját képezi a Tbj. szerint járulékalapot képező azon jövedelem is, amely a biztosítási jogviszony megszűntetése után, de a jogviszonyra tekintettel kerül kifizetésre.

Módosul a nyugdíjtörvény is

A nyugdíjtörvényben hatályon kívül helyeződik az új Tbj. miatt a 22/A.§. A paragrafus (1) bekezdés továbbra is érvényben marad, de új helyekre kerül.

A 22.§ új (3a) bekezdés: A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel szerzett kereset, jövedelem összege az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során nem vehető figyelembe.

A 42.§ új (3) bekezdés: A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység időtartama szolgálati időként nem vehető figyelembe.

A nyugdíjtörvény 22/A.§ további rendelkezései megszűnnek.

A nyugdíjtörvény 83/B.§-a szintén hatályát veszti.

Az új TB törvény változásainak hatása

A jelenlegi szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékokat nem.

2020. július 1-jétől már nemcsak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól. Melynek következtében:

  • Növekedni fog a nyugdíjas munkavállalók nettó bére.
  • A nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett jövedelem járulékmentessé válik, így már nem vehető figyelembe az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset.
  • Továbbá, nem számít bele a nyugdíjnál a szolgálati időbe.
  • Az egyéni járulékok mellett nem kell megfizetni a nekik munkát adó cégek szociális hozzájárulási adóját és a szakképzési hozzájárulást.

Példa a nyugdíjas munkavállalók keresetére: Ez a változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos növekedést jelent. Havi bruttó százezer forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat. Július 1-től csak az szja jön szóba, így akkor már 85 ezer forint jár az érintetteknek. Ez azt jelenti, hogy százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében.

A kormány számításai szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül. A járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

A nyugdíjas munkavállalók és a koronavírus

2019 elején mikor a járulékmentességet bevezették a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknál, akkor 75 ezer időskorú dolgozott. Februárban már 129 ezer nyugdíjast foglalkoztattak a cégek. A koronavírus hatására, áprilisban csökkent a létszám, mintegy 109 ezerre, de még a járvány mélypontjának számító hónapban is lényegesen több nyugdíjast foglalkoztattak, mint az előző évben.

 munkaugyi forum belepes 600x50

 A Munkaügyi Fórum ajánlásával:

1. Ismerje meg az OLM Rendszer megoldásait munkaügyekre:

2020-mfoldali-olm-banner-fekvo-600x150

 

2. Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

ingyenes-letoltheto anyagok 2020 21 munkaugyi forum gen

3. Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be. 

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez

 

Cs. Aurél