Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A KSH adatai szerint Magyarországon 2 127 387 nyugdíjas korú lakos él. Ennek kb. 10%-a, azaz hozzávetőlegesen 212 000 személy dolgozik aktívan 65 év felett. Több, mint 160-170 ezren alkalmazottként, míg vannak, akik vállalkozóként vagy őstermelőként keresik a kenyerüket nyugdíj mellett. Pontos adatok azonban nem állnak rendelkezésünkre.

megeri-nyugdij-foglalkoztatas-munkaugyi-forum 

Ami biztos, hogy mind a munkavállalónak és mind a munkáltatónak megéri a nyugdíjas korban történő foglalkoztatás. Ezt a 2020. július 1-től bekövetkezett nyugdíjtörvényi változások is támogatják, miszerint a versenyszférában dolgozó nyugdíjasok után a Mt. szerint csupán 15% SZJA fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót. Azonban mielőtt részletesebben belemennénk ezen foglalkoztatás előnyeibe, először is nézzük meg, hogy:

 

Milyen lehetőségei vannak egy nyugdíjas munkavállalónak?

Országszerte széles körben keresnek 65 év feletti munkavállalókat, javarészt könnyű fizikai munkára. Ha szétnézünk a piacon, gyakran találkozhatunk olyan nyugdíjasoknak szóló álláshirdetésekkel, mint az eladó, portás, könyvelő, gondnok vagy betanított munkás, ami nem igényel különösebb szak- vagy nyelvtudást. A meghirdetett pozíciók több esetben is lehetővé teszik az alkalmi, részmunkaidős vagy az otthoni munkavégzést. A korukra való tekintettel ez a lehetőség kedvező az idősek számára, akik esetenként már kevésbé bírják a napi 8 órás munkavégzést.

 

A hagyományos munkakeresés mellett, a nyugdíjasoknak lehetőségük van a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül (melyek a diákszövetkezet mintájára jöttek létre) is munkát vállalni. A szövetkezet a tagok igényeinek megfelelően segítenek az ideális munkát megtalálni. Az ilyen módon történő munkavállalás nem minősül munkaviszonynak, ezért az öregségi nyugdíjban részesülők egyszerre lehetnek jogosultak a nyugdíjukra és a munkájuk után járó bérre. Csakis a 15%-os személyi jövedelemadó megfizetésére kötelesek.

 

Hol dolgoznak a 65 év felettiek?

Számos kisebb cég mellett a nagy áruházláncok (Spar, Tesco, Auchan), vagy a banki és a biztosító szektor, mint pl. az OTP vagy a Groupama Biztosító is előszeretettel foglalkoztatják a nyugdíjas korú munkavállalókat. Míg az élelmiszerláncokban többek között pénztáros, eladó, biztonsági őr vagy boltvezető munkakörben tudnak elhelyezkedni, addig az utóbbi két területen üzletkötőként vagy könyvelésben is dolgozhatnak.

Ezeken kívül még a népszerű gyorséttermek, a KFC és a McDonald’s is keresi és alkalmazza is a 65 év feletti munkavállalókat. A feladatuk általában a konyhai feladatok ellátása, vendégek kiszolgálása és az üzlet, vendégtér tisztán tartása. De vajon…

 

…milyen előnyei vannak a nyugdíjas foglalkoztatásnak?

A fent említett 15%-os SZJA megfizetése mellett a munkáltató számára azért előnyös a nyugdíjas alkalmazott, mert semmilyen más további járulékot nem kell utána befizetnie. Vagyis mentesül a 17,5%-os szociális hozzájárulási adótól, valamint a 18,5%-os társadalombiztosítási járulék fizetése alól, amibe 2020. július 1-től beletartozik: 

  • 10% nyugdíjjárulék
  • 4+3% egészségbiztosítási járulék
  • 1,5% munkaerő piaci járulék.

Ugyanígy a nyugdíjas munkavállaló, aki a versenyszférában dolgozik, előnyre tesz szert azáltal, hogy a munka utáni keresete mellett megkapja a nyugdíját is és nem kell megfizetnie a 10%-os nyugdíjjárulékot sem. Ennek hátránya, hogy a 0,5%-os nyugdíjemelésre nem jogosult.

Az idősebb generáció foglalkoztatásának azonban nem csak anyagi hozadéka van. Pontosan a koruk az, ami miatt sokat tapasztalt, bölcs és példamutató munkavállaló lehet a fiatalabb generáció számára is. A rájuk jellemző, dolgozni akaró munkamorál egy értékes alkalmazotti tulajdonság a vállalatokban, nem mellesleg az időskorúak foglalkoztatása megoldást nyújt a munkaerőhiány betöltésére.

 

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

 

A Munkaügyi Fórum ajánlásával:

1. Ismerje meg az OLM Rendszer megoldásait munkaügyekre:

 

2020-mfoldali-olm-banner-fekvo-600x150

 

2. Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum

3. Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be. 

 

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez