Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Az építkezésen a csatárláncban valaki dob egy cementeszsákot de aki elkaphatná az oda lesz és a cement lehullik. Az irodában mire megtartja a hétfői meetinget a csoportvezető a hallgatóság fel az előadás alatt eltűnik. A gyárban hirtelen csönd lesz és csak a gépek kattogását lehet hallani és azt ahogy a készülő termékek alapanyagok a földre zuhannak. Felszállsz a vonatra és a robogás közben eltűnik a vasutas és nincs aki fékezzen a kanyarban…

blog eltunt munkaero

Munkaügyesként azt is tapasztalhattad, hogy egyre többször írsz kilépő és belépő papírokat. Mintha mindenki vándorolna. Nincs ma olyan ember, aki ne érezte volna a kialakult munkaerőhiányt. De vajon mi lehe az oka? Mit lehet tenni ellene? Mi lesz a vége? Munkaügyesként azt is tapasztalhattad, hogy egyre többször írsz kilépő és belépő papírokat. Mintha mindenki vándorolna.

A munkaerőhiány pontos okait még ma sem tudják teljesen megmondani, de egy komplex jelenségről van szó.

Az egyik biztos ok, hogy hiába van több ezer állás meghirdetve de még több álláskereső mert a regisztrált álláskeresők java nem azzal a szakképzettséggel rendelkezik vagy minimális képzettséggel. A felzárkóztatás pedig időigényes feladat.

Az is fontos ok, hogy ha egy üzem nyugat Magyarországon nyitja meg a kapuit attól még a keleti részben nehezen tudják az átvándorlást egyelőre megoldani.

Sokan döntöttek úgy, hogy külföldön találják meg a szerencséjüket mert itthon a fizetés alacsony a megélhetés pedig magas.  

Ez csak a felszín mert a statisztikusok szerint a demográfiai válság köszöntött be. Azaz egy öregedő korfás társadalomban élünk, ahol többen mennek nyugdíjba, mint ahány gyermek születik. A gyermekekből pedig nincs elég aktív korú munkavállaló.

Utóbbi elméletnek ellent mond, hogy a ,,válság” kialakulása előtt is ez volt a helyzet amikor meg alig lehetett munkához jutni de ez egy egyre valósabb ok lesz.

Az biztos, hogy a kivándorlók száma magas de erről a politikai oldalak vitáznak. A folyamat végét még nem látni és a megoldási kísérletek pedig záporoznak a szakszervezetektől, pártoktól, érdekszövetségektől tudósoktól.

Lássuk milyen megoldási kísérletek születtek.  

A béremelési indult be de felemás eredményekkel. A versenyszféra még bírja az iramot de a nyugati bérek egyelőre távol vannak. Az biztos, hogy ez jelentősen alakítja a gazdaságot, de egyelőre nem mindenhol valósult meg.

A szakképzetség megszerzésének támogatása középtávon segíthet. Az átképzések pedig akár azonnal is de ahhoz az kell, hogy a másik szakmára való áttérés anyagi előnyökkel járjon ezáltal motiválttá váljanak az emberek. Erről a reformról csak tervek vannak.

Az országon belüli migrációt bérlakások építésével és munkásszállókkal próbálják a tervek szerint megoldani. Ennek a hatásait még nem tudjuk.

Munkaügyesként HR-esként pedig tapasztalhatod, hogy a nagy kínálat komoly fluktuációt okoz. Ma megszerezni és megtartani a munkaerőt komoly kihívás, hiszen a konkurens vállalatok elkezdték egymás elől szipkázni a munkaerőt.

Van olyan cég, amely már fiatalkorban megkezdi a ,,toborzást” és különböző, nyílt napokat kínál majd gyakornok programokat és segíti a képzéseket együttműködve az oktató intézményekkel. Ez szintén hosszútávú megoldás.

A külföldi munkavállalók alkalmazása is felmerült de ez társadalmi ellenállást kelt és egyelőre nem látni olyan vállalatot mely mélyen ebben gondolkozna.

Az már látszik, hogy a 2017 legnagyobb HR trendje a toborzás és a munkakörülmények kialakítása lesz. Hogy ez a folyamat miképen zárul esetleg hazatérnek a külföldön dolgozó emberek, vagy az új generáció szakképzett lesz és az ipar az automatizálás és az informatika miatt kevesebb munkaerőt fog igényelni még nem tudni. Ezek egyelőre találgatások.

Az biztos, hogy munkaügyesként és HR szakemberként ez nagy feladatot jelent majd neked is. Most sok mindenre kell figyelni a beosztások és a munkaidőkeretek területén. A munkaerőhiány jelensége még egy ideig velünk lesz de pánik helyett a megoldásokra kell fókuszálni, mert amíg emberek élnek a földön addig dolgoznak termelnek fogyasztanak. A gazdaság tulajdonsága pedig az, hogy mindig változik. Van amikor munkaerőhiány áll be és van amikor kevés a munka. 

/M. Mór/

munkaugyi forum belepes 600x50