Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Hideg zuhanyként hat a munkáltatókra, minden novemberben, hogy rengeteg 'bent ragadt' szabadság maradt a rendszerben. Az év vége felé pedig a tömegesen kivett szabadságok elég nagy problémát tudnak okozni a termelésben. A kiadatlan szabadságok pedig büntetést vonhatnak maguk után.

szabadsagtervezes-okosan-munkaugyi-forum-blog


Éppen ezért most még nem késő okosan megtervezni a szabadságokat! Mutatok pár tippet, hogyan. Ingyenes segítségünket pedig letöltheti innen.

 

Milyen szabadságot kell kiadni?

• A fő szabály szerint minden szabadságot ki kell adni az esedékesség évében. Tehát ha 2018-as szabadságot 2018-ban. Ez egy normatív szabály is egyben, hiszen akadnak kivételek.

• A munkavállaló 7 nappal rendelkezhet a többit a munkáltató jelöli ki. Ha azonban itt az év vége akkor a 7 napról is rendelkezhet a munkáltató mondjuk az év vége előtti napokban.

• Az alapszabadság mértéke 20 munkanap. Erre jön az életkor arányos pótszabadság és az egyéb speciális szabadságok.

 

Milyen kivételek vannak?

A szabadságot az alábbi esetekben lehet átvinni a következő évre:

• A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

• Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot.

• A munkáltató - a felek naptári évre kötött megállapodása alapján - a 117. § - életkor szerinti pótszabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki.

• A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

• A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén és kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság ¼-ét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

 

A megoldás:

A szabadságolási zűrzavart akkor tudja elkerülni, ha egész évben figyelemmel kíséri a kérvényezett kiadott és kiadható szabadságokat. Az arányosan kiadható szabadság pedig egy olyan halmozott tétel amely az év vége felé növekszik. 


 

Hogyan nézze meg az arányosan kiadható szabadságot? 

A legegyszerűbb ha maga elé veszi a nyilvántartást. Ha jól megnézi akkor túl vagyunk az év felén. Ez azt jelenti, hogy arányosan már a szabadságok felének kiadottnak kell lennie. Ha több a kiadatlan szabadság akkor érdemes már most még a nyári hónapra szabadságot elrendelni a munkavállalónak. Ne feledje a munkavállaló 7 nappal rendelkezik a szabadsága felett. 

 

Áthelyezett munkanapok ősszel is

Viszont vegye figyelembe, hogy ebben az évben rengeteg az áthelyezett munkanap ezér szeptembertől decemberig 4 ilyen szombat van. Ha Ön a 'ledolgozós' szombatokra szeretné a munkavállalóit pihenésre küldeni vagy ők igénylik ezt akkor ezzel számoljon.

 

Hosszú hétvégék ünnepek

Ha az Önök vállalatánál gyakori, hogy a munkavállalók a hosszú hétvégéket nyújtják meg szabadsággal és a karácsonyi ünnepek környékén is vesznek ki szabadságot akkor ezt is vegye figyelembe

 

A munkavállalónak járó szabadság

A szabadságtervezés során leggyakoribb hiba, hogy az évre és speciális helyzetre járó szabadságok útvesztőjében nem a megfelelő mennyiségű szabadságot számítják fel a munkavállalónak és csak év vége felé derül ki, hogy lett volna még szabadsága.

 

 

Szabadságtervezés digitális alkalmazással
A szabadságok megtervezését nagyban megkönnyítik a digitális alkalmazások használata.
Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer SZABADSÁG TERVEZŐ csomagjával egyszerűen tudja a szabadságokat és a távolléteket kezelni. Átlagonsan havi több mint 8 órát tölt adminisztrálással 100 fő esetén, a csomag alkalmazásával ez mindössze 3/4 órára csökken. Tudjon meg többet a csomagról.
A 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek számára kiváló választás az OLM Rendszer SZABADSÁG modulja, mivel a vállalat össze alkalmazottjának a szabadságait tudja kezelni és akár az egész évre előre meg is tervezheti. Tudjon meg többet a modulról. 

 

 

Végső tipp az okos szabadságtervezéshez

Használja ingyenes szabadságtervező excel táblázatunkat! A 2022-es szabadságtervezőnk, az éves szabadságok számolásában, megtervezésében, engedélyezésében, valamint nyilvántartásában könnyíti meg mindennapi munkáját. Regisztrációt követően válaszlevelünkben csatolva küldjük INGYENES szabadságtervezőnket!

 

 

 

Felejtse el az excel táblákat és a papírokat. Van sokkal korszerűbb megoldás a munkaügyekre!

 

Ha nagyvállalata (100 fő feletti létszám esetén) munkaügyi nyilvántartását szeretné könnyebbé tenni akkor OLM Rendszer:

 

olm banner 2020 657x200

 

Mikro- Kis- és Középvaállalkozásoknak pedig az OL Munkaidő nyújt segítséget:

 

olmunkaido banner 2020 657x200

 

Együtt könnyebb: Kezelje munkaügyeit a KKV csomaggal és válassza mellé a SZABADSÁG TERVEZŐ-t, így még több időt és pénzt tud spórolni.

 

ol-egyutt-konnyebb-mf-banner

 

Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

 

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum