Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

A toborzást tekintve rengeteg lehetőség áll rendelkezésre a piacon. Annak függvényében, hogy milyen pozícióra keresünk munkaerőt, vagy mennyi időt tudunk a keresésre szánni, részben ezek is meghatározzák, hogy milyen módon toborozzunk. Igénybe vehetünk külső szolgáltatást, mint a toborzó cégek vagy fejvadászok segítségét, akik igény szerint megtalálják a célszemélyt. Viszont ennek is megvan a pozitív és a negatív oldala, amit mindenekelőtt mérlegelni kell.

toborzas-kereses-munkaugyi-forum-3

A toborzási stratégia munkáltatói oldalát bemutató 5 részes cikksorozatunk harmadik részében a saját és a külsős toborzást előnyeit - hátrányait nézzük meg.

 

Külső toborzó irodák, fejvadász cégek előnye - hátránya

Ha külsős segítségre gondolunk, akkor rögtön az jut eszünkbe, hogy költséges és felesleges. Azonban a toborzó irodák és fejvadász cégek előnye, hogy kiszűrik azokat a jelentkezőket, akik az adott munkakör betöltésére alkalmasak. Ezeket a potenciális jelölteket tovább küldik a vállalathoz, akinek már csak döntenie kell, ki lesz a végső befutó. Ezzel rengeteg idő és energia spórolható meg, hiszen nem a cégnek kell végigvinni az előszűrési folyamatokat. 

Mellettük szól továbbá, hogy egy vezetői státusz vagy speciális szaktudást igénylő pozícióra az ideális személyt sokkal hatékonyabban és biztosabb forrásból tudják megszerezni, mint a cég maga, hiszen elsősorban erre specializálódtak. Az aktív hálózati tőkéjük segítségével pedig akár napokon belül is képesek munkavállalót találni a kereset munkakörre. Ráadásul egyes toborzó, fejvadász cégek pénz visszafizetési garanciát is vállalnak a munkájukért.
A külső toborzás hátránya, hogy a toborzó és fejvadász cégek csak alapkompetenciák alapján válogatják ki az embereket. Csak olyan kérdéseket tesznek fel nekik, amelyek az adott munkakört tekintve relevánsak, így a HR folyamatok csak egy részében képesek segíteni.
A szolgáltatásaikat viszonylag magas áron lehet igénybe venni, ezért érdemes átgondolni, hogy mennyit vagyunk hajlandóak áldozni a keresett munkaerő megtalálására. Beleszámítva azt, hogy az általuk talált, megfelelő személy idővel akár sokszorosan megtérülhet.

 

Munkaügyi Fórum tipp: Oszd meg toborzási tapasztatalaidat a HR-esek Fórumán, ahol a kialakított szakmai csoportokon belül lehetőséged van kérdezi is hasonló területen dolgozó kollégáidtól a toborzással kapcsolatban. Kattints ide és lépj be a Fórumba.

 

Saját toborzás előnye – hátránya

A vállalat dönthet úgyis, hogy nem vesz igénybe külső segítséget és a toborzást saját maga végzi. Ennek előnye, hogy az erre kijelölt munkatárs alaposan ismeri a cég szervezeti kultúráját és tisztában van az íratlan szabályokkal, amit a toborzás során hitelesen tud közvetíteni. Amennyiben megfelelő stratégia kerül kidolgozásra és azt a megfelelő csatornákon, hatékonyan tudja véghezvinni, akkor a cégnek ez a megoldás költséghatékonyabb is lehet. Főleg abban az esetben, ha az adott, megüresedett pozícióra belső toborzással, rövid idő alatt, saját emberi erőforrásból találja meg a célszemélyt. 

Amiért kevésbé hatékony ez a fajta módszer, az a rengeteg papírmunka, a jelöltek keresése és az alkalmatlan alanyok kiszűrése. Hiszen ezek azok a feladatok, amelyek a legtöbb időt elveszik az egyik legfontosabb feladattól, a potenciális munkaerő interjúztatásától.

Ez kockázatot jelent, hiszen lehet, hogy a jó jelölt addigra már el is helyezkedett. Ráadásul a sok adminisztratív munka miatt elmarad a jelentkezőknek való visszajelzés. Ezzel csorbát szenved a munkáltatói márka, a pályázók rossz megítéléssel lesznek a cég iránt. Ezen kívül, amíg saját toborzással eljutnak a megfelelő emberig, addig szintén rengeteg idő elmegy, ami munkabérre vetítve elég költséges megoldást jelent.

Munkaügyi Fórum ajánlásával Linkedin HR-eseknek - Üzletfejlesztési workshop:

ha szeretnél házon belül is toborozni, és érdekel, hogyan tudod a céged márka arculatát felépíteni vagy hogyan tudsz értékes kapcsolati hálóra szert tenni a LinkedIn-en akkor a csoportos képzés neked lett kitalálva. Tasts velünk hiszen garantált a magas minőség, a jó hangulat és egy briliáns előadó.

Tudj meg többet a tréningről ide kattintva és jelentkezz!

linkedinhr-munkaugyi-forum-ajanlo-banner

 

Hogyan lehet még eredményesebb a saját toborzás? A 4. cikkben a toborzás új helyszínére evezünk, ahol is megtudhatjuk, hogyan lehet költséghatékonyan a legnagyobb merítésből, a legjobb fogást elérni.

 

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella

 

A Munkaügyi Fórum ajánlásával:

 

OLM Rendszer munkaügyekre:

2020-mfoldali-olm-banner-fekvo-600x150

 

Ajándék Munkaügyi Fórum termékek és segédanyagok:

dijtalan-letoltheto-anyagok-banner-2022-munkaugyi-forum

Ha humán erőforrás területen dolgozó szakember vagy akkor sepeciálisan Neked találtuk ki a HR-esek Fórumát ahol szintén tudsz kérdezni akár erről a témáról is. Kattints ide és lépj be.

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez