Erre figyelj 2023-ban, ha munkaügyi dokumentációt készítesz
Erre figyelj 2023-ban, ha munkaügyi dokumentációt készítesz

2023.01.11.

Written by M. Aurél

2023. január 01-től érvényes az új Mt. A munkaügyi adminisztrációra ez fokozott hatással van hiszen a nyilvántartások, a dokumentumok tartalmi és formai követelményei esetén is figyelembe kell venned. Ez nagy odafigyelést és jelentős munkát jelent. Rengeteg kérdés és kérés fut be a Munkaügyi Fórumhoz azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan kell módostani a dokumentumokban.

A munkaügyi iratok mind a munkavállalók mind a munkáltatók számára fontosak, hiszen a Munka törvénykönyvének előírásain és kötelezettségein túl ezek a dokumentumok határozzák a közös munka alapját. A törvényi előírásoknak megfelelő munkaügyi adminisztráció a foglalkoztató feladata. Egy munkaügyi ellenőrzés során a revizorok kiemelten vizsgálják, hogy a vállalkozás dokumentumai rendben vannak-e. Azzal mindenki tisztában van, hogy a munkaidő nyilvántartás, a szabadságok kiadása és a munkavállaló bejelentése milyen nagy jelentőséggel bír az ellenőrzés során. Viszont a munkaügyi hatásági ellenőrzések tapasztalatai alapján a munkáltatóknál olyan dokumentumok is hiányoznak, mint például a munkaszerződések a kötelező tájékoztatók vagy a munkaviszony megszűntetésének dokumentumai.

Mi változott az új Mt-ben?

A törvénymódostások java az európai unió fő irányelveinek megfelelően történt. A rendelkezések a kiszámítható munkafeltételeket, és a munka – magánélet egyensúlyának biztosítását célozzák.

A legfőbb változások az újfajta szabadság típusok, apasági szabadság, szülői szabadság, gondozói munkaidő-kedvezmény. A felmondási idő és annak szabályai módosultak, illetve a szabadságok megtagadásának határideje. A tájékoztatási kötelesség jelentősen módosult. A munkaviszony megszüntetése pedig csak indoklással lehetséges. Az állásidő szabályozását is komoly változások érték.

A módosítások érintik a dokumentumokat, elég csak arra gondolnod, hogy a munka szerződésben és tájékoztatóban már a fenti szabályoknak megfelelően kell frissíteni és hitelesíteni a munkavállalóval. Ez csak egy példa a sok közül.

Milyen dokumentumokra van szükség?

A helyes munkaügyi adminisztrációhoz alapvetően szükséged van a munkaszerződésekre, kötelező tájékoztatóra. A napi ügyvitelhez a munkaidő nyilvántartásra, beosztásra. A szabadságok kérvényezéséhez jóváhagyásához és elutasításához is külön dokumentumra van igény. A munkaviszony megszűntetéséhez pedig szintén három féle dokumentum a követelmény.

A helyzetet bonyolítja, hogy ahány cég annyi foglalkoztatási formát kell figyelembe venni. Tehát, figyelembe kell venned a több és egyműszakos munkarendet az esetleges munkaidőkeretet stb.

Az internet tele van olyan ’kétes eredetű’ iratminta csomaggal, amelyek használata komoly kockázatot rejt magában. Egyrészt nem biztos, hogy az aktuális törvényeknek felel meg de ami még rosszabb, hogy nincs rá semmilyen garancia, hogy munkaügyi szakértő állította össze a törvények tartalmi és formai követelményeinek megfelelően.

Ha szeretnéd a törvényi elvárásoknak megfelelően aktualizálni a dokumentumaid akkor mindenképp a Munka törvénykönyvét vedd alapul, annak friss verziójával. Itt találod.

Iratminták egyszerűen

A Munkaügyi Fórumnál évek óta tapasztaljuk, hogy a nem megfelelő dokumentáció gyakran már csak egy munkaügyi ellenőrzésen derül ki. Azt is tudjuk, hogy a munkaügyi dokumentumok frissítése rengeteg fáradsággal jár számodra az év elején.

Éppen ezért összeállítottunk egy olyan mindenre kiterjedő munkaügyi iratminta csomagot, amely garantáltan a 2023-as Mt.-nek megfelelő. Speciálisan a Te igényeid alapján szelektáltunk úgy, hogy cégednek és foglalkoztatási formádnak megfelelően tudod az iratmintáidat elkészteni a segítségükkel. Több mint 47, munkaügyi szakértők által kidolgozott dokumentum sablonból áll. Sőt! Most 40 % kedvezménnyel tudod letölteni tőlünk 2023. február 01.-ig.

Több mint 10 éve foglalkozunk munkaügyi tanácsadással és iratminta készítéssel ezért biztos lehetsz benne, hogy dokumentumaid megfelelőek lesznek a törvényi elvárásoknak. Nézd meg most:

Munkaügyi alap iratminta csomag

Alapvető munkaügyi dokumentum csomag gyűjtemény, amely megfelel a 2023-as Mt.-nek szakmai garanciával. Munkaszerződések, kötelező tájékoztatók, munkaidő nyilvántartás, munkaidő beosztás, munkaviszony megszüntetési dokumentumok, munkavállalói figyelmeztetési, felszólítási iratminta dokumentum minták.  (Word, Xlsx, Pdf. formátumú, letölthető nyomtatható iratminta csomag.)

69500 Ft

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*