Hogyan alkalmazz diákmunkaerőt?

}

5 perc olvasási idő

Utoljára frissítve: 2022.03.01

Written by viktor

2021.05.21.

A tanév végével sok diák dönt úgy, hogy a szünidőben semmit tevés helyett inkább dolgozik. Sőt, gyakori példát láthatunk arra is, akik tanulás mellett teszik mindezt. És hogy miért? Mert szükségük van saját jövedelemre az albérlet fenntartásához, a tandíjhoz, gyűjtenek valamire, a későbbi elindulásukat akarják belőle megalapozni vagy csak plusz zsebpénzre van szükségük. Ők azok, akik már ekkor motiváltak a munka iránt, és akik a munkahely számára potenciális munkaerő jelöltek lehetnek. A munkavégzéssel nem csak pénzt keresnek, de ez pozitív hatással van a kötelességtudatukra, felelősségérzetükre és nem utolsó sorban tartást és önbizalmat ad nekik. Segítségükkel sokkal lendületesebben mehet a munkavégzés, nagyobb lehet a termelés, és megkönnyítik a többi alkalmazott feladatait is. Összefoglaló bejegyzésünkben most részletesen megmutatjuk, hogyan tudsz diákmunkásokat alkalmazni.

Ki az a diákmunkás?

Magyarországon az a tanuló végezhet diákmunkát, aki betöltötte a 16. életévét, belföldi közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanul és rendelkezik érvényes diákigazolvánnyal. Ebben az esetben felső korhatár nincs, tehát, amíg nappali tagozaton aktív tanulóként, hallgatóként van jelen, addig diákmunkát végezhet. A legalsó korhatár kivételes esetben 15 év, ilyenkor a diák csak nyári szünetben vállalhat munkát.

A 18 éves kor alatti tanulók mindig csakis szülői beleegyezéssel foglalkoztathatóak.

Amennyiben valaki felsőoktatási vagy középiskolai intézményben hallgató (akár passzív féléven is) , akkor is végezhet diákmunkát.

A személyi feltételeken kívül a diáknak rendelkeznie kell a munkavállaláshoz szükséges iratokkal, dokumentumokkal is, melyeket a munka megkezdése előtt be kell szereznie:

  • diákigazolvány hiányában ideiglenes diákigazolvány
  • adóazonosító jel (ami szintén lehet kártya formában vagy ennek hiányában ideiglenes)
  • kiskorú esetében szülői beleegyező nyilatkozat
  • személyi, lakcím és TAJ kártya
  • bankszámlaszám
  • iskolalátogatási, jogviszony igazolás.

Foglalkoztatott diákmunkások csoportkép – Freepik

Hogyan foglalkoztatható?

Egy cég iskolaszövetkezeten keresztül vagy magánúton intézheti a diákmunkaerő létesítését. Utóbbinál többféle foglalkoztatási mód is rendelkezésére áll, így minden vállalat megtalálhatja a neki megfelelő formát a diákmunkás alkalmazására. Ez lehet:

  • egyszerűsített foglalkoztatás
  • háztartási alkalmazott
  • teljes munkaviszony
  • egyéb jogviszony.

Egyszerűsített foglalkoztatásban kétféle típus alkalmazható. A diákot lehet filmipari statisztaként, mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára foglalkoztatni, ami egy évben max. 120 nap lehet vagy alkalmi munka keretén belül. Alkalmi munkában egy héten 5 egymást követő naptári napot, egy hónapban összesen 15 napot, egy évben pedig 90 napot dolgozhat a diákmunkás. Ez határozott időre szól, nem lehet túllépni.

A háztartási munkára jellemzően családok, háztartásbeliek (azaz természetes személyek) alkalmazzák a diákokat, melynek keretében a mindennapi háztartási teendők elvégzése a feladat. Ilyen pl. a takarítás, gyerekfelügyelet, kertészkedés, idős gondozás, korrepetálás, sütés-főzés, stb.

A teljes munkaviszony értelemszerűen a napi 8 órás bejelentett munkát jelenti, ami a munkaszerződés által meghatározott feltételek szerint végzendő.

Egyéb jogviszony keretén belül általában munkára irányuló megbízási szerződéssel dolgoznak a diákok a cégnél. A munkát ebben a szerződésben foglaltak szerint végzik el.

Ezeken kívül diákot gyakornokként vagy a felsőoktatás hallgatóját szakmai gyakornokként is foglalkoztatható, amely jogviszony a megkötött hallgatói munkaszerződéssel jön létre.

Munkavégzésre vonatkozóan a diákokat a Munka Törvénykönyvében meghatározott jogok illetik meg. Ezeket a munkáltatónak is be kell tartania.

A nagykorú, azaz a 18 évet betöltött diákmunkásnak legalább napi 20 perc szünetet kell lehetővé tenni, amennyiben egy nap több, mint 6 órát van foglalkoztatva. Ha a munkaideje 9 órás, akkor legalább 25 perc szünet jár neki. Két egymást követő munkanap között meg kell adni a 11 órás pihenőidőt.

A 18 éven aluli, fiatalkorú tanuló naponta legfeljebb 8 órát dolgozhat, amely napi beosztás szerint 4 és fél óra után 30 perc, 6 órát meghaladóan 45 perc pihenőidő jár neki. Ez a 8 órás munkaidő több munkaviszony esetében összességében értendő. Nem foglalkoztatható éjszakai munkában, tehát este 22:00 és reggel 6:00 óra között nem dolgozhat. Két egymást követő munkanap között a fiatalkorú munkavállalónál már 12 órának kell eltelnie, mint pihenőidő és egy héten jár neki a 2 pihenőnap.

Nem ritka a külföldi állampolgársággal rendelkező magyar tanintézményű diákok munkavállalási szándéka sem. Ebben az esetben sokszor felmerül a kérdés, hogy ők milyen feltételekkel vagy egyáltalán dolgozhatnak-e diákmunkásként?

A válasz: Igen! Mind az EGT tagállamai, Svájc és mind a harmadik országbeli állampolgárú diákok vállalhatnak munkát. A diákmunkához a külföldi állampolgárságú tanulónak ugyanúgy szüksége van adószámra és TAJ-számra is és természetesen a nappali tagozatos jogviszony igazolásra. Amennyiben nem rendelkezik TAJ-számmal, de van az Európai Unióra kiterjedő érvényes egészségbiztosítási kártyája, úgy az is megfelel a munkavállaláshoz.

A harmadik országbeli tanuló foglalkoztatásának fontos feltétele, hogy rendelkezzen tanulmányi célú tartózkodási engedéllyel és nappali tagozatos diák legyen. Csak az említett tartózkodási engedély érvényességi idejének megfelelően dolgozhat, a lejárata után munkavállalása engedélyhez kötött.

Ezen diákok munkarendjére más szabályok vonatkoznak. Hetente maximum 24 órát, a szünidejében pedig teljes munkaidőben 66 vagy 90 napot dolgozhat egy évben.

Vidáman dolgozó diákmunkás – Freepik

Milyen munkára érdemes alkalmazni diákokat?

Nagyon sok olyan pozíció van, ami nem igényel gyakorlott szakembert, amit egy kis betanítás után egy lelkes, dolgozni akaró diák is el tud végezni. Ráadásul ez így jóval költségkímélőbb a cég számára is. A diákmunkás főleg az egyszerűbb, de ugyanolyan fontos munkakör betöltésére alkalmazható, amihez a kompetenciái is megfelelnek. Így a kereslet és a kínálat találkozik.

Az alábbi területek és feladatkörök kiváló munkalehetőséget nyújtanak a tanulóknak:

Irodai munka

– asszisztens, adminisztrátor, iratrendező, call centeres (telefonos értékesítő), ügyfélszolgálatos, adatrögzítő, recepciós, stb.

Bolti kisegítés 

– raktározás, címkézés, csomagolás, leltározás, polcrendezés, árufeltöltés, kasszázás, stb.

Vendéglátás, gyorsétterem

– pultos, felszolgáló, kasszás, konyhai kisegítő, csomagoló, vendég fogadás-segítés, stb.

Informatikai, mérnöki munkák 

– ügyfélproblémák kezelése, szoftverfejlesztő, PHP fejlesztő, grafikus, programozó, villamosmérnök, tervezési mérnök, stb.

Idénymunkák 

– hostess/promóter, animátor, medence-csúszda felügyelő, strandos/fesztiváli pultos-felszolgáló, terület karbantartó, zöldség-gyümölcsszedés/válogatás, stb.

Ezeken kívül akár távmunkában, home office-ban is foglalkoztathatóak diákok. Erre leginkább azok a munkák alkalmasak, amelyekhez nem szükséges fizikai jelenlét. Ilyen lehet a szövegírás, grafikai munkák, stb.

Adminisztrációs munkát végző diák –  Freepik

Iskolaszövetkezet vagy közvetlen alkalmazás?

Bármelyik módot is válassza a cég, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Hogy pontosan milyenek?

Iskolaszövetkezeten keresztül 

Itt a diákok, mint iskolaszövetkezeti tagok vannak jelen. A munkaadó nem a diákkal, hanem a szövetkezettel köt szerződést és ők az adott munkára a legmegfelelőbb személyt küldik a céghez dolgozni. Ez a megoldás nagyon kedvező és rugalmas megoldást jelent a vállalatnak és a diákoknak egyaránt.

Előnye, hogy a munkavállaló alkalmazásával járó szinte minden adminisztrációs és pénzügyi munka a szövetkezetet terheli. Ők toborozzák a diákokat, könyvelnek, fizetik be az SZJA-t, őket érintik a munkajogi kötelezettségek és akár a kötelező munkavédelmi és tűzvédelmi oktatást is megtartják. De a munkavédelemért a munkavállalót fogadó fél a felelős. A munkaadónak csupán a dolgozót kell fogadnia és munkaidő nyilvántartást vezetnie.

Hátránya, hogy a cég nem magának választja ki a szerintük ideális munkaerőt és könnyen megosztott munkáltatói jogkör léphet fel, ami szankciókat von maga után.

Közvetlen alkalmazásban

Ez esetben a munkaadó cég saját alkalmazásában foglalkoztatja a diákokat, mint normál munkavállalókat. Így a járulék költsége is ugyanannyi lesz. Lehetőség van még egyszerűsített foglalkoztatásban vagy egyéb jogviszonyban foglalkoztatni a diákokat, ám ezek is bizonyos adóvonzattal járnak.
A saját alkalmazás előnye, hogy a cég a saját igénye szerint választhatja ki a megfelelő diákmunkást, közvetlenül vele szerződik le, hozzá tartozik, ő lesz a közvetlen főnöke.
Hátránya, hogy magasabb költséggel jár és minden foglalkoztatással járó ügyintézést, adminisztrációt a munkaadónak kell intéznie.

Diákmunka központ megbeszélés –  Freepik

Diákmunka adózás

A diákmunka egyik nagy előnye az egyszerű és költségkímélő adózása. Kedvező a diákoknak, az iskolaszövetkezeteknek és nem utolsó sorban kedvező a cégek számára is. De nézzük meg tételesen, hogy a foglalkoztatás típusától függően pontosan kit hogyan érint ezen munkaerő adókötelessége!

Iskolaszövetkezeten keresztüli diákmunka esetén:

A diák ilyenkor, mint az iskolaszövetkezet tagja dolgozik a vállalatnál. Mivel nem minősül biztosított személynek, ezért a bére után csak 15% SZJA-t (személyi jövedelemadót) kell a NAV-nak befizetni. Ezt az adott iskolaszövetkezet vonja le és fizeti ki. Ebben az esetben sem a diáknak, sem a munkáltatónak nem kell járulékot befizetnie.

Közvetlenül a céggel létesített munkaviszony esetén: 

Ebben a formában a diákmunkásra ugyanolyan adókötelesség vonatkozik, mint a nem diákmunkát végző alkalmazottra. Immár biztosított alkalmazottként a jövedelme 15% SZJA, 10% nyugdíj- és 8,5% munkaerő-piaci és egészségbiztosítási járulékot von maga után, amit a munkáltató a bérének levonásából fizet ki a NAV-nak.

Megbízási szerződéses munkaviszony esetén: 

Ilyenkor szintén 15% SZJA keletkezik a diák jövedelme után, amit a munkaadó von le és fizet ki, mivel a tanuló itt nem válik automatikusan biztosítottá. Ha a meghatározott feltételeknek eleget téve biztosított lesz, akkor további 7% egészségbiztosítási és 10% nyugdíjjárulék befizetése kötelező a NAV felé.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén: 

A diáknak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, a nyugdíjjárulék és az egészségügyi hozzájárulás. (SZJA kötelezettség keletkezhet) Az alkalmazásával járó egyéb közteher a foglalkoztatót illeti. Az idénymunkában foglalkoztatott diák után 500 Ft/nap, alkalmi munka esetén 1 000 Ft/nap közterhet fizet a munkáltató az adóhatóság felé.

Beosztást készítő ember –  Freepik

Miért fontos a diákmunkaerő?

Ez a típusú foglalkoztatás kétség kívül egy valóban jó és kamatoztatható lehetőséget hordoz magában. Nem csak a diákok számára, de a cégeknek is. Azonban nem mindegy, hogy ezt a vállalat milyen módon használja ki!

Elsőként egy piros pontként írható fel a diákmunka margójára, hogy olcsó. Pénztárcabarát az adózása és a jutányos a díjazása is, így a tanuló elegendő jövedelemhez juthat, amit önerőből keresett meg. Ez már korán megtanítja arra, hogy a pénzért meg kell dolgozni és becsülni tudja a megkeresett összeg értékét.

Pozitív szempont az is, hogy diákmunkaerő mindig nagy mennyiségben áll a cégek rendelkezésére. Mivel fiatalok, ambiciózusak és dolgozni akarnak, ezért jó választás őket alkalmazni. Nem fásultak be az évek során és rendkívül nyitottak, emiatt rugalmasan tudnak hozzáállni és alkalmazkodni nem csak a munkarendhez, de tettre készen végzik el a rájuk bízott feladatokat.

A kevés állandó alkalmazott esetén kiválóan kiegészítik a cég emberi erőforrását, ami a hatékony termeléshez elengedhetetlen. Ezáltal nem kell magasabb költségen normál munkaerőt alkalmazni. Főleg szezonális munkák esetében rendkívüli segítséget és előnyt nyújtanak. Mindemellett, ha diákszövetkezeten keresztül vannak alkalmazva, akkor nem érinti őket táppénz, szabadság vagy fizetett ünnep, mivel ebben az esetben a diákmunka szociális adómentes.

Sokan Trainee Porgram keretén belül alkalmazzák a diákokat. Így biztosítják számukra, hogy már tanulás mellett megismerjék és beletanuljanak a cég tevékenységébe, tapasztalatot szerezhetnek az egyszerűbb feladatoktól egészen a komplexebb feladatkörökig. Ezáltal a cég kinevelheti saját maga számára a megfelelő munkaerőt és nem kell tovább keresni a profilba illő munkatársakat, hanem a tanulmányaik befejeztével egy biztos munkahely várhatja őket!

Diákmunka bérszámfejtés –  Freepik

Mennyibe kerül a diákmunkás?

Fontos megjegyezni, hogy a diákmunkára is vonatkozik az egyenlő bánásmód elve, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi munkáért ugyanannyi bér jár!

A diákmunkaerő díjazása munkahelyenként, de még munkakörönként is változó. A diákmunkás fizetésének is – napi 8 órás munka mellett – el kell érnie a jelen minimálbér összegét, ami 2019-ben bruttó 149 000 Ft. Ez órabérben bruttó 857 Ft-ot jelent. Magasabb szakképzettséget igénylő munkakör esetében a bérminimum bruttó 195 000 Ft, így ez bruttó 1 121 Ft/óra.

Mivel meglehetősen kedvező a diákmunkaerő adózása, ezért rendszerint magasabb bérhez jutnak a tanulók. Legyen egy bruttó 1 000 Ft-os órabér, ebből csak 15% SZJA jön le, így nettó 850 Ft marad a dolgozónak. A munkáltató cég ráfordítása 30-40%-al kevesebb diákmunka esetében, mint egyébként. Attól függően, hogy hol, milyen pozícióban és milyen tudást igénylően van foglalkoztatva a diák, a keresete a nettó 800-1 000 Ft-tól elérheti az 1 200-1 500 Ft-ot óránként.

Számukra is adható cafetéria! Viszont ez magasabb adózással jár, mivel nem általános munkaviszonyról van szó.

A diákoké a jövő!

A diákmunkás az a személy, aki a jövőben az Ön cégében egy erős csapattag lehet. Akire építeni, számítani lehet, és aki akár egy jelentőségteljes pozíció keresett dolgozója lesz. Ezért lényeges, hogy a cégnél dolgozó diákokat hogyan segítjük, mennyire bánunk velük emberségesen, hiszen ők pont a diákmunkával lépnek be a munka világába.

Elsősorban nagyon fontos a türelem!
Nem szabad elfelejteni, hogy mindenki elkezdte valahol és nekünk sem esne jól, ha tapasztalatlanul a mély vízbe dobnának minket. A diák sokkal nyugodtabb lesz és biztosabban fogja végezni a munkáját, ha türelemmel megtanítjuk neki a teendőket és készséggel segítünk, ha kérdése van.

Ne felejtsünk el dicsérni!
Ne csak akkor szóljunk neki, ha hibázik, hanem adjunk számára pozitív megerősítést, ha valamit jól csinált. Érezni fogja, hogy megbecsülik a munkáját, ettől motiváltabb lesz, és még jobban akar majd teljesíteni.

Legyen megfelelő a munkakörülmény!
Hiszen bármennyire legyen jó a munka, bármennyire legyen jó a fizetés, ha nem tudunk ideális munkakörülményeket biztosítani, a diákmunkás elmegy. Ez igaz az infrastrukturális feltételekre és igaz a munkatársak hozzáállására is. Legyünk empatikusak, elfogadóak és könnyítsük meg számára a beilleszkedést.

Elengedhetetlen a sikerélmény!
Mert ez az, ami életben tartja a munkakedvét, a tenni akarását. Ha csak kudarc és leszólás éri folyamatosan, az önbecsülése tönkre megy és csalódni fog a saját képességeiben. Ehelyett motiváljuk, támogassuk és segítsünk neki sikereket elérni a munkájában.

Szerző: Pataki-Magyar Gabriella 

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog
Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer Ingyenes START csomag - Munkaügyi Fórum blog
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum