Juttatások: Elképesztő mennyi mindenre lehet adni

2022.11.04.

Written by tamas

Van élet az élelmiszerutalványokon túl is, ha juttatásokról van szó. Az autómegosztástól az iskolakezdésig nagyon sok mindenre lehet támogatást adni, amivel mindenki csak nyer. Nem mindegy azonban hogyan csináljál. Az év legjobban várt szakmai rendezvényén mindenre választ kapsz.

Ha azt mondjuk juttatás akkor mindenkinek a cafeteria jut eszébe melynek szabályzatát pár éve drasztikusan alakították át. Mostanra azonban a juttatási rendszer egy olyan széles eszköztárat ad a munkáltató kezébe, amely éppúgy használható a bérek inflálódásának korrekciójára, mint a munkaerő megtartására és a motivációra is. Mindezt kedvező adózási feltételek mellett.

Itt az ideje, hogy alapjaiban változtasd meg a gondolkodásod, ha cafeteriáról van szó mert a juttatások tárháza szélesebb, mint gondolnád.

Cafeteria buktatók

Ha a cégeteknél van már juttatási rendszer vagy terveztek bevezetni akkor meglepődhetsz azon, hogy sok munka dacára is milyen könnyű ’aknamezőre’ futni vele.

A legtöbben abba a hibába esnek, hogy az adótörvények ismerete alapján, de gyakorlati tapasztalatok nélkül vágnak bele a juttatási rendszer kialakításába. Ekkor történnek az adminisztrációs bakik.

A másik tipikus hiba, hogy a rendszer olyan mennyiségű adminisztrációval jár mind a munkavállaló mind a munkáltató részéről, hogy a végén valahogy parlagon marad a lehetőségek kiaknázása.

A harmadik tipikus hiba, hogy a munkavállaló nem ismeri a lehetőségeit, nincs tisztában velük, ezért nem hozza a várt hatást a juttatás.

A ráadás hiba, ami inkább következmény, hogy végül ilyen vagy olyan okokból a munkavállalók nem érzik elég értékesnek a juttatási rendszert és ezáltal nincs megtartó sem motiváló hatása, cserébe jó sokat dolgozott vele a munkáltató.

A sikeres juttatási rendszer összetevői

Szerencsére mára elég tapasztalat és ’know-how’ gyűlt össze a hatékony juttatási rendszerek felépítéshez vagy javításához, de ehhez ismerni kell a legújabb kínálatot és nem árt egy-két mestertipp a gyakorlatba ültetéshez.

A legfontosabb, hogy a 2023-as juttatásra vonatkozó szabályok rengeteg lehetőséget kínálnak adózási szempontból, viszont új kötelezettséggel is járnak, amelyeket meg kell ismerned, hogy hatékonnyá tudd tenni a juttatási rendszered.

A második, hogy a 2023-as juttatási törvények rengeteg juttatási elemet kínálnak, ha megfelelően értelmezed a jogszabályokat és megismered a lehetőségek tárházát.

A titkos összetevő pedig, ha gyakorlat ismeretek a megvalósításhoz és az új cafeteria trendek ismerete.

A legjobb tippek egy helyen

A BeneFits 2023 rendezvény méltán lett Magyarország legnépszerűbb cafeteria szakmai konferenciája, hiszen itt egyetlen napon és helyen az összes gyakorlati ismeretre szert tehetsz, ezek mellett felfedezhetsz új juttatási trendeket

Fata László juttatási szakértő és a Cafeteria Trend alapítója a rendezvény szervezője és házigazdája, ami önmagában garancia a minőségre, amely az évek alatt több ezer látogatót vonzott. László a Munkaügyi Fórum juttatási szakértője is a kezdetek óta ezért a konferencia szakmai minőségére mi is bármikor garanciát vállalunk a Fórumnál.

Ebben az évben a törvényi keretek és azok értelmezéséhez kapsz gyakorlati tippeket, majd egyes lehetőségek megvalósítását mutatják meg lépésről lépésre. Szó lesz a juttatási trendekről, és a munkáltató és munkavállaló  feladatairól, a juttatási rendszerek működtetéséhez kapcsolódóan.

Ezek mellett pedig megismerheted a változásokat és aktualitásokat. Az előadásokon túl, izgalmas kiállítók várnak. Minden résztvevőnek ajándék dokumentum mintákkal kedveskednek. Ha jártál már a korábban a Cafeteria panoráma-néven futó rendezvényen akkor nem kell bemutatnunk a jó hangulatot, ha még nem voltál és juttatási rendszerekkel foglalkozol vagy tervezed a bevezetését akkor pedig melegen ajánljuk a részvételt.

A BeneFits 2023 juttatási konferencia 2022 december 1-én a Lurdy házban lesz megtartva (1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 12-14.) 9-16 óráig.

Tudj meg többet, ide kattintva.

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*