Meghatározó HR trendek 2024 - Munkaügyi Fórum
Meghatározó HR trendek 2024-ben 

2024.01.12.

Written by M. Aurél

A humán erőforrás területe minden évben új feladatokkal és kihívásokkal néz szembe, melyekhez igazodnia kell a versenyképesség fenntartásához. A HR szakemberek szerint a mesterséges intelligencia, a hibrid munkavégzés, a munkahelyi rugalmasság biztosítása, valamint a négynapos munkahét bevezetési lehetőségei tovább fogja formálni a HR világát.

A generatív MI-t alkalmazó dolgozók új, kevert munkaerejének megjelenése, valamint a munkavállalók növekvő félelme attól, hogy az MI elveszi a munkájukat, együttesen bizonyítják, hogy a jelenkori változások sokkal gyorsabban érezhetőek a mindennapokban, mint eddig bármikor. Örökre megváltozott, hogy hogyan és hol dolgozunk, vagy hogy milyen technológiákat alkalmazunk a munkánk kapcsán.

Az új munkatársad a mesterséges intelligencia

2023-ban derült égből villámcsapásként ért minket az MI megjelenése a munka világában, 2024-ben pedig tovább fogja alakítani azt, hogyan gondolkodunk arról, hogy milyen munkát végzünk és mit delegálunk az új “munkatársunknak”. Ez lesz a specializált, MI-alapú asszisztensek éve, akik az emberek mellett dolgoznak majd.

A Microsoft hamarosan integrálni fogja a Microsoft 365-be a Copilot-ot ami egy generatív MI (A generatív MI (vagy angolul generative AI vagy GenAI) olyan mesterséges intelligencia technológia, ami szöveget, képeket, videókat, zenéket vagy másfajta tartalmat képes létrehozni a korábban tanításra használt adathalmaz alapján.) Ezzel lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy sokkal magasabb szintű teljesítményt nyújtsanak. Jared Spataro, a Microsoft vállalati alelnöke úgy véli, hogy a Copilot segítségével dolgozó alkalmazottak nemcsak összefoglalót készíthetnek majd az értekezletről, hanem a Copilot segítségével; lekérdezhetik a csoport hangulatát az értekezlet témájával kapcsolatban, az eltérő véleményeket, azt, hogy kik voltak a legfontosabb ellenzők, valamint a megbeszélt következő lépéseket. Bár ezek a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldások növelhetik a hatékonyságot és a teljesítményt, de még mindig az embereken múlik, hogy milyen stratégiával tudják kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket.

Az MI hatása a HR-re

A mesterséges intelligencia az egyik leggyorsabban alkalmazott új technológiává fejlődött, a ChatGPT-nek a 2022. november 30-i indulása óta közel 200 millió felhasználója van. Ennek következtében a HR és cégvezetők azzal küzdenek, hogyan tartsanak lépést az új technológiák alkalmazásával. A vezetőket és az alkalmazottakat is képezni ösztönözni kell a versenyképesség érdekében. A Morgan Stanley becslése szerint az MI technológiák valószínűleg a ma létező foglalkozások negyedében jelennek meg és ez az arány három éven belül 44%-ra emelkedik. Ennek kezelése érdekében a vállalatoknak és az oktatási szolgáltatóknak képzést kell nyújtaniuk a generatív MI használatáról.

Munkaügyi Fórum tipp:

Használd ki a mesterséges intelligencia előnyeit a HR területén. Partnerünk a HR Terasz aktuális adásában megismerheted milyen hatással van az MI a HR munkára, valamint meghívott szakértők bevált módszereket és konkrét ötleteket adnak a ChatGPT alkalmazásához. Az esemény díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Itt tudsz regisztrálni.

A vezetőknek képesnek kell lenniük egyszerre dolgozni a munkatársaikkal és alkalmazni az MI megoldásait. A folyamatos tanulás kultúráját erősítenie kell, hogy egyszerűen tudjanak bevezetni új technológiákat, miközben támaszkodniuk kell az emberi készségeikre, például a kapcsolatépítésre, a kommunikációra és az együttműködésre.

Egy dolog biztos: A generatív mesterséges intelligencia szervezeti változásokat fog előidézni, hatással lesz a munkafolyamatokra, automatizálni fog egyes munkaköröket és újakat fog létrehozni. De az innovációt mindig az emberek fogják létrehozni, akiket gépek egészítenek ki.

Tarts lépést az MI fejlődésével

Miközben a munkáltatók a generatív MI segítségével a termelékenység növelésének ígéretét látják, az EY nemrégiben végzett felmérése szerint a munkavállalók 75%-a attól tart, hogy a mesterséges intelligencia bizonyos munkaköröket elavulttá tesz, kétharmaduk pedig azt állítja, hogy attól tart, hogy a mesterséges intelligencia felváltja a munkáját. Ez az elavulástól való félelem arra készteti a munkavállalókat és a vezetőket egyaránt, hogy a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó képzéseket keressenek és új készségeket szerezzenek, hogy jobban tudjanak megbirkózni félelmeikkel. 

A hibrid munkakörnyezetek jót tesznek az üzletnek

A vállalatoknak fel kell hagyniuk a hibrid munka előnyeiről szóló vitákkal és fel kell ismerniük, hogy 2024-ben sok dolgozó számára ez a munkavégzés új módja. Az ADP 32 000 munkavállaló körében végzett felmérése szerint a munkavállalók 64%-a fontolóra venné a felmondást, ha arra kérnék, hogy térjen vissza az irodába teljes munkaidőben. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy azok a vállalatok, amelyek lehetővé teszik a választás lehetőségét és a távmunka/hibrid munkakörnyezetet, négyszer gyorsabban növelik bevételüket, mint azok a társaik, amelyek szigorúbbak az irodai jelenlétet illetően. A távmunkára nyitott vállalatok jobb növekedési rátája azt tükrözi, hogy gyorsabban és szélesebb földrajzi területről tudnak felvenni munkatársakat, valamint nagyobb arányban tudják megtartani a munkavállalókat.

Munkaügyi Fórum tipp:

Ismerd meg milyen kihívásokkal néznek szembe a HR területen dolgozó kollégáid a távmunka, a home office és a hibrid munkavégzés kapcsán. Nézd meg a HR Terasz tudástárában a témáról szóló adást, ahol meghívott szakértők segítenek megválaszolni a téma legforróbb kérdéseit. Itt tudod megnézni díjmentesen.

Ahogy a hibrid munka általánossá válik, a vezetőknek rendelkezniük kell egy tervvel, amely elősegíti, hogy az irodai és a távmunkában dolgozó kollégáik is azonos feltételek mellett dolgozzanak. A hibrid munkakörnyezetek akkor “működnek”, ha a vezetők biztosítják, hogy mindenki számára méltányosak legyenek, és autonómiát biztosítanak az egyes vezetőknek, hogy meghatározzák, mikor és hol dolgozzanak, ahelyett, hogy a vezérigazgatói megbízást követnék. A vezetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy az irodában való jelenlét nem egyenlő a teljesítménnyel.

A rugalmasság a munkaerő stratégia és a négynapos munkahét

A vezetőknek tudomásul kell venniük, hogy egyre több eltérő foglalkoztatásban dolgozó munkatársuk lesz -teljes munkaidős, részmunkaidős, bérelt, egyszerűsített foglalkoztatott stb, – akikkel zökkenőmentesen kell együttműködniük. Ennek koordinálásához olyan teljes munkaerő-stratégiára van szükség, amelyben a HR központi szerepet játszik. Összekötő kapocsként kezelik a vezetők és a munkavállalók igényeit, hogy egy olyan rugalmas és komfortos környezetet teremtsenek mely megfelelő mindenki számára. Ehhez természetesen szükség van egy olyan HR rendszerre, amelyben átlátható módon kezelhetőek a munkavállalói adatok.

Minden munkavállaló, beleértve a kék és a fehér galléros dolgozókat is, rugalmasságot szeretne abban, hogy mikor dolgozzon. Egy 1301 munkavállaló körében végzett kutatás szerint mind a fizikai dolgozók, mind a szellemi munkavállalók 41%-a szeretne rugalmasan dönteni arról, hogy mikor dolgozik, valamint 56% és 69%-a szeretné, ha a 4 napos munkahetet fizetéscsökkentés nélkül választhatná.

A négynapos munkahét bevezetésében Magyarországon úttörő szerepet játszik a Telekom. Az Economx értesülései szerint január végére lezárulhat a négynapos munkahéttel kapcsolatos tapasztalatainak kiértékelése. Méry Katalin a Magyar Telekom ügyfélszolgálati vezetője a recruiTECH tavaly márciusi konferencián úgy fogalmazott, hogy határozottan vonzóbb lett a cég, mert ezzel a lépéssel azt kommunikálja, hogy mernek kísérletezni, ami a jelöltek számára csábító.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a négynapos munkahét nem egy mindenre alkalmazható megoldás. A vállalatoknak először célszerű tesztelniük majd kielemezniük a tapasztalatokat és arra kell összpontosítaniuk, hogy milyen típusú és nagyságrendű változtatásokra van szükség a rövidített munkahét lehetővé tételéhez.

Az MI térnyerése kiemelkedő lehetőségeket kínál a HR világában, ugyanakkor létfontosságú, hogy ne csak a technológiai fejlődésre, hanem a munkavállalóinkra is összpontosítsunk 2024-ben is. Az elengedhetetlen rugalmasság és biztonság megteremtése mellett kiemelten fontos, hogy az MI integrálása ne veszélyeztesse a munkavállalók pozícióit. Ebben a kontextusban a négynapos munkahét teszt jellegű bevezetése is megfontolandó, hiszen nem csupán a hatékonyságot növelheti, de egyúttal a munkavállalók jólétéhez is hozzájárulhat, biztosítva ezzel a kiegyensúlyozottabb munka és magánéletet. A technológiai innováció és az emberi szempontok együttes gondozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia által hozott előnyök mindenki számára optimálisan érvényesüljenek a munkahelyeken.

Forrás

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum