Óraátállítás és munkaidőszámítás 2022 október

2022.10.28.

Written by tamas

A téli és a nyári időszámításra való átállás a munkaidő számításokat is befolyásolja. Mire figyelj és mit kezdj a felszabaduló és eltűnő egy munkaórával. Bejegyzésünkben most mindent megmutatunk.

Mikor van óraátállítás?

2022-ben a téli időszámítás október 30 vasárnap

⇒ Hajnali 03:00 óráról 02:00 órára kell visszaállítani az órát.

2022-ben a nyári időszámítás március 27 vasárnapra esett.

Melyik törvény foglalkozik az időszámításból következő munkaórával?

A Munka Törvénykönyve két helyen foglalkozik az időszámítások miatti átállással:

A munkavállaló beosztás szerinti napi vagy heti munkaideje a (2)-(3) bekezdésben meghatározott tartamot legfeljebb egy órával meghaladhatja, ha a téli időszámítás kezdete a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre esik.

50. A munkaidő-beosztás szabályai, 98. § (4)

(3)A napi pihenőidő, ha az a nyári időszámítás kezdetének időpontjára esik, legalább tíz, a (2) bekezdés alkalmazásakor legalább hét óra.

53. A napi pihenőidő, 104. §

Bevált gyakorlatok a munkaóra elszámolására

1.

Mivel egyértelműen a nyári időszámításról nem szól az Mt ezért a klasszikus értelmezés az, hogy a nyári időszámítással elveszett egy munkaórát a munkavállalók a téli időszámításra való átálláskor ,,dolgozzák le”. Ezt a bevált gyakorlatot alkalmazza sok vállalat.

2.

A másik megoldás, hogy a kiesett egy óra és a téli időszámításnál bejövő egy órát be lehet és ki lehetne szervezni az éjszakában dolgozó munkavállalóknál, de ez elég sok plusz adminisztrációval és munkával jár.

+

A ’nevető harmadik’ megoldás, hogy talán eltörlik az időszámítást az Európai Unióban, viszont az továbbra is kérdéses, hogy a nyári vagy a téli időszámítás marad meg. Egyelőre még nincs hatályos magyar jogszabály erről, de ha megtörténik a Munkaügyi Fórumon azonnal beszámolunk róla

Amire érdemes figyelni:

A beosztások és a munkaügyi nyilvántartás esetén a ledolgozott órák számát befolyásolhatja munkaidőkeretes foglalkoztatás esetén.

Célszerű az éjszakára beosztott dolgozók figyelmét előre felhívni az óraátállításra, hiszen az utazásukat is befolyásolja.

Mára legtöbb számítástechnikai eszköz automatikusan átáll a megfelelő időre de egy üzemben vagy irodában lehetnek még olyan kézi vagy fali órák amelyeket szintén érdemes állítani a félreértések elkerülése végett.

A legtöbb elektromos munkaidő nyilvántartó rendszer automatikusan kezelik az óraátállást

Az óraátállítás megszüntetése

Az Európai Parlament 2019-ben döntött arról, hogy az órátállítás intézményét kettő éven belül megszünteti. Ennek első lépcsője az lett volna, hogy egységes konszenzus vagy szabályozás születik arról, hogy a téli vagy a nyári időszaámítás marad meg a tagországokban.

Mára azonban az időszámítás állandósítása nem jött létre. Először a koronavírus által okozott helyzet miatt került háttérbe a törvényi kidolgozás és a megvalósítás véghezvitele, majd az Ukrajnai konfliktus miatt.

Úgy tűnik a fokozódó energiaárak pedig ismét megerősítik az órátállítás szükségességét ezért jelenleg nem látható, hogy mikor szűnik meg a téli nyári időszámításra való átállás folyamata.

Az óra átállítás története

Az időszámítások bevezetése azon az alapgondolaton nyugszik, hogyha a társadalom működése jobban igazodik a nap járásához akkor azzal jelentős erőforrás takarítható meg.

A XX. század elején úgy látták, hogy a nyári hosszabb nappalokhoz igazodva jelentős villanyáram takarítható meg mind a mezőgazdaságban mind az iparban.

Bár a nyári időszámítás gondolatával sokan foglalkoztak elsőként George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő javasolta komolyabban. William Wellet 1905-ben terjesztette elő Angliában az órátállítás kezdetleges megvalósítását. Hamarosan Nagy-Britanniában be is vezették és utána közel ötven évig terjedt a nyári időszámításra való átállás az országok között,

Automata munkaidőszámítás óraátállítás esetén is 

A digitális megoldásokkal az átállás többé nem gond:

100 fő alatti céglétszám esetén az OL Munkaidő Nyilvántartót ajánljuk figyelmedbe. Nagyvállalatok vagy 100 fő céglétszám felett a professzionális munkaidő nyilvántartó megoldás az OLM Rendszer.

A Ti vállalatotoknál melyik megoldást választjátok? Ha tetszett ez a bejegyzés kérlek oszd meg!