Változások az egyszerűsített foglalkoztatásban - Munkaügyi Fórum
Változások az alkalmi munkavállalás szabályaiban

2023.09.04.

Written by M. Aurél

2023 augusztus elsejével változások léptek életbe mely a turizmusban, mezőgazdaságban és filmiparban dolgozó egyszerűsített foglalkoztatottakat érintik. Megmutatjuk, hogyan alakultak át az egyszerűsített foglalkoztatás és az alkalmi munka szabályai.

Az egyszerűsített foglalkoztatás remek lehetőség, hogy alkalmi munkavállalókat tudj időszakos munkára alkalmazni, minimális adminisztrációval és kedvező adózási feltételek mellett. 

Az egyszerűsített foglalkoztatás új szabályai 

Az alábbiakban az Efo.törvény 2023. augusztus 1-jétől hatályos rendelkezései szerint vizsgáljuk meg a szabályozást.

Egyszerűbb munkáltatói adminisztráció

Az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmával létesített munkaviszony egyszerűen, a munkáltató NAV felé történő elektronikus úton, vagy a telefonos ügyfélszolgálaton tett bejelentési kötelezettségének teljesítésével jön létre.

(Abban az esetben ha a munkáltató nem elektronikus úton bevallásra kötelezett, használhatja a bejelentési kötelezettség mellett a törvényhez mellékelt szerződés mintát – minta munkaszerződést – is.)

Efo-s munkavállaló bérezése

Efo esetén a minimálbér 85%-a, szakképzettséget igénylő munkakörnél pedig a garantált bérminimum 87%-a fizetendő alapbér.

2023-ban ez az összeg órabéres foglalkoztatás esetén a minimálbér 1.134 forint/óra, garantált bérminimum esetén pedig 1.483 forint/óra.

Ha az elvégzett munkához bérpótlék is tartoznak, mint például éjszakai pótlék vagy túlóra akkor azokat is ki kell fizetni.

Kevesebb közterhet kell fizetni a munkáltatóknak

Az egyszerűsített foglalkoztatott után a közterheket a minimálbérhez kötötten kell fizetni. Az alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1%-a, azaz 2.300 forint/fő/nap, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén munkavállalónként 0,5%-a, azaz 1.200 forint/fő/nap. A pénzt a tárgyhót követő 12-ig kell kifizetni a NAV-nak. Ez a fizetés minden munkáltatói közteher teljesítéssel kapcsolatos feladatot helyettesít!

Munkaügyi alap iratminta csomag

Alapvető munkaügyi dokumentum csomag gyűjtemény, amely megfelel az Mt.-nek, szakmai garanciával. Munkaszerződések, kötelező tájékoztatók, munkaidő nyilvántartás, munkaidő beosztás, munkaviszony megszüntetési dokumentumok, munkavállalói figyelmeztetési, felszólítási iratminta dokumentum minták.  (Word, Xlsx, Pdf. formátumú, letölthető nyomtatható iratminta csomag.)

69500 Ft

Munkavállalói előnyök

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló munkabére után nem kell fizetni társadalombiztosítási járulékot és meghatározott összeg alatt személyi jövedelem adót sem. Ez az összeghatár, az úgynevezett mentesített keretösszeg mely 2023-ban a napi minimálbér, illetve a napi garantált bérminimum 130%-a, azaz 13.871 forint, valamint 17.719 forint.

Jogosultság társadalombiztosítási ellátásokra

EFO keretében alkalmazott dolgozó nem minősül biztosítottnak és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra (például üzemi baleset esetén) és álláskeresési ellátásra jogosult, a társadalombiztosítás többi ellátására, táppénzre nem.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyszerűbb munkajogi helyzetet is eredményez.

Így például a munkáltató a munkaviszony megszűnésekor nem köteles kiadni a munkaviszony megszűnésekor előírt igazolásokat, nem jár a betegszabadság a munkavállaló részére, nincs fizetés nélküli szabadság.

Ugyanakkor természetesen teljesíteni kell a munkavédelemmel kapcsolatos munkáltatói feladatokat.

A munkabérről olyan igazolást kell kiadni a kifizetéskor, amelyből kitűnik a bevétel teljes összege, és jogcíme.

A filmipari statiszta alkalmi munkára fentiektől eltérő összegszabályok is vonatkoznak.

Szeretnél többet megtudni az egyszerűsített foglalkoztatásról? A témában írt anyagainkat itt találod:

Egyszerűsített foglalkoztatásról érthetően

Milliós költsége lehet az EFO-nak, ha nem figyelsz. Mutatjuk a megoldást.

EFO törvény

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum