Erzse Tibor
Erzse Tibor
munkaügyi szakértő és tanácsadó
Kiemelt Partnereinknek
ingyenes
„ellenőrzési elsősegélyvonal”
telefon
(06) 20 549 7???
(normál díjas mobiltelefonszám)

fooldal banner 2022-munkaugyi-forum-ajandek-dijtalan-segedanyagok

munkaidokeret-kalauz-20-szakkonyv-banner-fooldal-olm-rendszer-ajandekkal-munkaugyi-forum

gdpr-iratminta-csomag-munkaugyi-forum

 

mkvkok logo

olm-baloszlop-213x430

ol-munkaido-rendszer-banner-213x373

 

infó PLÁZA

 

Munkaüggyel, foglalkoztatással kapcsolatos információk és szolgáltatások tárháza

Vajon mennyi lesz a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-ben?  Emelkedik, stagnál vagy növekszik? Szokásos év-végi, játékunkban most Te is megjósolhatod, hogy mennyivel emelkedik a bér jövőre. A helyesen tippelők között egy Online Munkaidő Nyilvántartó KKV csomagot sorsolunk ki és elsőkézből értesülhetsz a hivatalos adatokról.  Bejegyzésünkben a becsléshez szükséges háttér információkat is összeszedtük. Játssz velünk:

 

minimalber-toto-2021-munkaugyi-forum-blog

A minimálbér és a garantált bérminimum összegét minden évben kormányrendeletben közlik. A minimum összegeket a szaktárcák és a szakszervezetek is megvitatják. Az emelés mértékét befolyásolják az ország gazdasági tényezői és munkaerő piaci helyzet.

Munkaügyesként HR-esként pedig a bérszámfejtéshez kell tudnod, hiszen 2021 január 01. 0 órától már ezen összegek alapján kell a munkabért számítanod.
A hivatalos információkat és a hozzá kapcsolódó segédanyagokat a Munkaügyi Fórumon közzétesszük, de addig is hagyunk helyet a találgatásnak egy játék keretében!

Saccold meg
A feladat egyszerű. Iratkozz fel és add meg a tippedet úgy, hogy az emelés mértékének százalékát írod le. Pl.: 0% , 2,% 5% 9%, 12% .
A helyesen tippelők között az Online Munkaidő Nyilvántartó KÖNYVELŐI csomagját adjuk, melyet egy évig ingyenesen használhat. Az ajándékról itt tudhatsz meg többet. 

Most azonnal tippelek!

Tényezők
A minimálbér és a garantált bérminimum összegének egy olyan metszetben kell lennie, amelyben jól járnak a munkavállalók - magas bérrel- és ki tudja termelni a gazdaság, vagy szűkebb értelemben a munkaadók. A piaci bérek pedig továbbra is lehetnek egyes szektorokban magasabbak, míg számos esetben pedig csökkenő értékűek. Viszont a minimum összeg, kötelező érvényű.
Miért nem lehet az egekig emelni a minimális összegeket?
A válasz egyszerű. Az egyik ilyen lehetőség az, hogy ha túl magas lenne az alapbér akkor az azt jelenti, hogy megnő a munkaadók bérköltsége. Ha ez nagyon megnő akkor az jelentkezik az árucikkek árában is. Ha drasztikusan emelkedik az árucikkek ára a boltban akkor a reál bér kevesebbet fog érni. A másik szcenárió, hogy nem tudják a munkaadók kifizetni a magasabb összeget, ami miatt a gazdaság szereplői tönkre mennek. Ennek a következménye meg a munkanélküliség lehet.
Miért nem maradhat túl alacsonyan?
Ha a minimálbérek túl alacsonyak, ellenben az infláció növekszik, akkor a munkavállalók zsebében kevesebb pénz lesz vásárolni és kevesebbet fogyasztanak. Egy idő után a kevesebb fogyasztás miatt kevesebb termelésre van szükség. A kör bezárul. A másik lehetőség, hogy még többen lesznek minimálbérre bejelentve és esetleg nő a fekete gazdaság, csökkenek a befolyó adók.
Természetesen a fenti közgazdasági példák leegyszerűsített elméleti lehetőségek hiszen ennél jóval több tényező is befolyásolhatja a folyamatokat.

Esélylatolgatás
Ebben az részben összeszedtük a háttér információkat, amelyek segítenek a tippedet kialakítani.

8-10% béremelés
A legoptimistább jóslat szerint magas lehet a béremelés, két tényező miatt is. Az egyik az infláció, ami ebben az évben elég magas volt. A béreknek pedig jó lenne az inflációt, kompenzálnia ezáltal a gazdaságot felpörgetnie. A másik tényező a munkaerő piaci helyzet. Igaz, hogy a koronavírus kapcsán rengetegen kényszerültek munkát keresni, viszont a termelés gyártás iparban és sok szolgáltatónál, továbbra is szakember hiány van. A szakember hiány viszont a bérek emelésével lehet egy pontig csökkenteni.

0-3% béremelés
A legsötétebb jóslatok akár azt is feltételezik, hogy elmarad az emelés mivel nyakunkon a világpiaci válság, amely a pandémia miatt talán még mélyebb lesz az elkövetkező esztendőben. Ez a tényező pedig erősen hat a kkv szektorra, ahol sokan így is a túlélésért küzdenek. A munkavállalók alku pozíciója a munkáltatókkal szemben pedig tovább gyengül az emelkedő munkanélküliség miatt.

4-7% béremelés
A kiegyensúlyozottabb latolgatók pedig mindenképp emelésre számítanak, de mérsékelt formában, amely egy jó kompromisszum lehet mind a szakszervezeteknek mind pedig a munkáltatóknak. Közgazdasági szempontból pedig validált, megoldás lenne. A kormány már jelezte, hogy szabad utat hagy (reális összeg keretek között) az egyeztetéseknek a szakszervezetek és a munkáltatók közti tárgyalásban.

 

Még egy, füles
A múlt évhez képest minden tekintetben egy nehéz találgatásra készülhetsz, hiszen a COVID-19 helyzet miatt kaotikussá vált a gazdasági helyzet. 2019-2020-ban béremelési megállapodás határozta meg a minimum emelés mértékét az ország jó gazdasági mutatói okán.
A magas emelést forszírozó szakszervezetek a nehéz helyzetben lévő, munkaadókkal tárgyalnak. Végső soron az a cél, hogy a ’kecske is jól lakjon és a káposzta’ is megmaradjon. Lefordítva, egy gazdaságilag vállalható, megegyezésen alapuló konszenzus kell, hogy szülessen ami a munkavállalók és a munkaadóknak is vállalható.
Kérdés csupán csak az, hogy a tárgyalásokat a jó kompromisszumkészség vezeti majd?

 

Eddigi tárgyalások nem hivatalos információi:

  • 2020.12.09.

7,5% / 3%
A munkavállalói szakszervezetek a korábbi 10 százalékos béremelési igényüket 7,5 százalékban határozta meg. A 7,5 százalékos bruttó béremelési igényükből engednének, amennyiben a kormány csökkenti a dolgozókat terhelő adó vagy járulékok egyikét. Ha ez nem történik meg, akkor kitartanak a 7,5 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emelésének igénye mellett.
A munkaadói oldal fontosnak tartja, hogy 2021-ben is megőrizzék a dolgozók bérének a reálértékét, ezért 3 százalékos béremelés javasolnak. Azzal a kikötéssel, hogy ezt akkor vállalják, ha a kormány folytatja a hatéves bérmegállapodásban foglaltakat és jövőre is újabb 2 százalékponttal csökkenti a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adót (szocho).

  • 2020.12.22.

6,5% / 3%
A munkaadók 2021 január elsejétől továbbra is a 3 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelésében hajlandók megegyezni. Amennyiben a munkáltatói járulék a 2021-es év során csökkenne, akkor ez automatikusan további minimálbéremelést jelentene.
A munkavállalói oldal továbbra is a 6,5 százalékos béremelést támogatja.

  • 2020.12.30

6,5% / 3%
A munkáltatók 3 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést ajánlottak, a munkavállalói érdekképviseletek 6,5 százalékos emelést igényeltek.

  • 2021.01.08.

Bértárgyalások: „történt előremozdulás”.
A munkaadók béremelési ajánlata 3 százalék, míg a munkavállalók javaslata 5 százalék.
Vannak olyan munkáltatók, akik a 4 százalékos emelésen is gondolkodnak, fontos azonban, hogy olyan döntés szülessen, amely nem veszélyezteti a vállalkozások pénzügyi stabilitását.

  • 2021.01.13.

5% / 3,1%
Közeledtek az álláspontok. A 4 százalékos emelés a legvalószínűbb. A szakszervezeti vezetők úgy vélik, a megállapodáshoz szükség van a kormány segítségére.
A munkaadók a hivatalos, 3 százalékos ajánlatuk fölött egységesen el tudnák fogadni a 4 százalékot is a megállapodás érdekében– mondta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.
A munkavállalói szakszervezetek 6,5 százalékos, de legalább 5 százalékos emelést tartottak volna elfogadhatónak. A vállalkozói oldal a rendkívül kedvezőtlen tavalyi évi gazdasági adatok fényében az inflációval megegyező, 3,1 százalékos javaslatot fogalmaztak meg.
A munkaadók és a munkavállalók álláspontja közti különbség megoldása érdekében felmerültek olyan megoldás is, hogy a cafeteriarendszeren lehetne úgy módosítani, hogy az némi jövedelem növekedést eredményezzen a munkavállalóknak. Ezt azonban a kormánynak meg kell vizsgálnia.

 

Frissítés

Az álláspontok annyira polarizáltak, hogy a tárgyalások 2021 januárban folytatódnak a legfrissebb kormányrendelet szerint. 

 

A játék lezárult!

A helyes tipp 4% volt amely 2021. feb.01 től érvényes.

 

Nyertesünk:

 

Gratulálunk Varga-Balogh Hajnalkának!

Helyesen tippelte meg, hogy mennyivel emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-ben, és őt húztuk ki sorsolásunkon.

A nyereménye egy Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer KKV csomag egy éves előfizetés. Íme a nyeremény:
https://olmunkaido.hu/kkv-csomag/

Összesen 188-an tippeltetek és 11 fő adta meg a 4%-os emelést.

Közülük sorsoltuk ki nyertesünket.
Kérjük a szerencsés és helyesen tippelő nyertest, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot a nyereménye átvételéhez!
A többiek ne csüggedjenek hiszen hamarosan újabb játékot hirdetünk meg!

 

 

 

 

Várjuk a tippedet!

Minimálbér TOTÓ

Töltsd ki az űrlapot add meg a tippedet. Minden regisztrálónak első kézből küldjük ki a 2021-es minimálbér és bérminimum hivatalos összegét. A helyes tippelők között az Online Munkaidő Nyilvántartó KKV csomagjának 1 éves előfizetését sorsoljuk ki.

 

 

 

Felhívjuk szíves figyelmed, hogy az ajándék Online Munkaidő Nyilvántartó, KKV csomag, egy éves szolgáltatását csak cégeknek vállalkozóknak tudjuk biztosítani, (magánszemélyeknek nem). 

Általános Szerződési Feltételek, Adatvédelmi tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat direkt marketing levél küldéshez.