Félelem és reszketés a munkaügyi ellenőrzés - Munkaügyi Fórum blog
Félelem és reszketés a munkaügyi ellenőrzésen?

2017.05.03.

Written by M. Aurél

A munkaügyi ellenőrzésre sokan úgy tekintenek, mint a végítélet napjára. Ballonkabátos ügynökök egy kihallgatólámpával faggatnak és te azt sem tudod mit kérdeznek. Aztán pedig felvont szemöldökkel találnak valamit mert mindig biztosan találnak valamit, hiszen ki dolgozhatna hibátlanul. A homlokod gyöngyözik a percek óráknak tűnnek, záporoznak a kérdések és egyre több a hümmögés. Majd néhány óra múlva elérkezik a kíméletlen verdikt. Kövér büntetési számlák és nagy letolás a főnöktől, peres ügyek… Mert mindig találnak valamit.

De valóban ilyen rettegett dolog a munkaügyi ellenőrzés? És valóban így végződik?

A kérdésre a válasz az, hogy csak attól félünk, amit nem ismerünk. Bár a felügyelők valóban szigorúak de ez a munkájuk (és nem nem az, hogy embereket egyenek) . Neked pedig az, hogy a munkaügyeket rendben tartsd és ha jól csinálod akkor ez az ellenőrzés nem több mint egy láttamozás.

Hogy eloszlassam a félelmeidet nézzük is át, hogyan történhet egy ilyen ellenőrzés.

Kafka Per című könyvében váratlanul tűnek fel a hivatalnokok és ez a munkaügyi felügyelőkkel sincs másképpen. Külön engedély és előzetes bejelentés nélkül is érkezhetnek a cégedhez. Ez érthető, hiszen egy szúrópróba szerű ellenőrzést elég nehéz előzetes bejelentkezéssel megtartani.

A munkaügyi felügyelő jogosult a munkahelyen található személyek személyazonosságának megállapítására. Tehát ha a cégnél az ellenőrzés során a személyes okmányait elkérheti és oda is kell számára adni.

Honnan ismered fel a munkaügyi felügyelőket? Az ellenőrök egy igazolványt visznek magukkal mely tartalmazza a nevüket, az igazolvány sorszámát és a munkaügyi hatóság illetékes szervének megnevezését.

Túl vagyunk hát a megérkezésen. Mindenki helyet foglalt és azonosította magát. A történések innentől kezdve attól függenek, hogy a felügyelők milyen ellenőrzési céllal érkeztek hozzátok.

Ha tippelni szeretnél rá akkor először is érdemes megnézned azt a dokumentumot melyet minden évben kiadnak és azt tartalmazza, hogy milyen főbb irányelvek mentén ellenőriznek az aktuális évben. Ez a hatóságoknál egy program amely meghatározza, hogy mit szeretnének a tevékenységükkel elérni az adott évben. Nem csak a munkaügyi hatóság rendelkezik ilyen dokumentummal. A 2017 munkaügyi ellenőrzési irányelveket itt olvashatod

Az általánosan irányelvek pedig kicsit köznapi nyelvre lefordítva a következők:

A munkavállaláshoz és munkaadáshoz jogi okiratokra van szükség. Ezeket tehát át kell nézni, hogy megfelelnek-e a Munka törvénykönyvének. (belépőpapírok, munkaszerződések, tájékoztatók, stb.)

A munka gyakran megszűnik, hiszen jönnek mennek az emberek. Ennek is kell, hogy szabályos nyoma legyen a rendszerben. A munkavállalót pedig védeni kell, hogy a munkaviszony megszüntetésével minden járandóságát kézhez tudja venni. Az ehhez szükséges papírokat is át kell nézni.

Fontos, hogy a munkarendek rendben legyenek mindenkinek legyen pihenőideje és ezek az elvek megvalósuljanak. Az ehhez szükséges dokumentumoknak és folyamatoknak ezért mindig kiemelten rendben kell lennie.

A munkavállalók bérből élnek és adóznak. Ezért értelemszerűen a munkabéreket is ellenőrzik.

Ha pedig külföldi munkavállalóid vannak akkor az ő munkaügyeiknek magyar Mt-nek. Ha kölcsönzöd a munkaerőt akkor pedig az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak is rendben kell lennie.

Ezek a főbb szinte mindig előkerülő elvek, amiket megnéznek a munkaügyi felügyelők. Ha ezeket a munkaügyeket rendben tartod akkor nincs mitől tartanod.

Most felteheted a kérdést, hogy de mi van, ha mégis találnak hibát? A munkaügyi felügyelők jogilag biztosított eszköztára egészen széles skálán mozog, de nem fognak statáriumra küldeni, és nyilvánosan megbotozni. Sőt! Van olyan, hogy csak figyelmeztetnek és hivatalos formában kérik a szabálytalanság elhárítását.

Viszont súlyos esetekben, igen jön a rettegett bírság és gyakran nem kevés. A lehető legerősebb vétó pedig, ha beszüntetik a munkavégzést. Nincs munka nincs termelés. Ehhez azonban még egyéb szankciókat is csatolhat de ezért szankcióért már eléggé ,,meg kell dolgoznia” a cégednek és ez nem kis szabálytalanságokból adódik általában, hanem súlyos (és szándékos) visszaélések esetén. Az itt fel soroltakon kívül még számos eszközt alkalmazhat a munkaügyi felügyelő.  De hidd el a munkaügyi felügyelő is ember és a munkáját végzi és nem azért megy hozzád mert egy boszorkány elátkozott…

Dióhéjban ezek történhetnek egy munkaügyi ellenőrzésen. Mint mondottam nincs mitől tartanod, ha eddig is gondosan voltak kezelve a munkaügyek. Ehhez az önbizalomhoz kell, hogy szakmailag ismerd, hogy is áll a szénája munkaügyek tekintetében a vállaltodnak.

Talán az a legrosszabb, ha meg sem tudjátok ítélni, hogy mennyire jogszerű a munkaügyetek.  Ha nem vagy biztos benne, hogy minden rendben akkor sem kell elkeseredni. Itt tudsz munkaügyi auditot kérni. Direkt erre a célra van kitalálva. Nem csak a papírokat nézzük át, hanem szimuláljuk az ellenőrzést is. A munkaügyi ellenőrzés távol áll a világvégétől, de fel kell készülnöd rá azzal, hogy a munkaügyi nyilvántartást a kezdetektől rendben tartod és ügyelsz is rá, hogy mindig így maradjon.

/M. Mór/