Megállapodás született a bérminimumról - Munkaügyi Fórum blog
Munkaerő megtartás: Kulcs a rugalmas munkavégzés biztosítása

2023.11.10.

Written by viktor

A négynapos munkahét vagy a munkaidő rugalmassága, előnyt jelentenek a munkáltatók számára, a különösen a tehetségek megtartása terén. Magyarországon is nő az igény a rugalmas foglalkoztatásra és a jogszabályok is ebbe az irányba változnak. A vállalatoknak érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hogy versenyelőnyt szerezzenek a jelenlegi változó munkaerőpiacon.

A munkaügyi szempontból fontos trendek egyre inkább arra ösztönzik a vállalatokat, hogy gondolkodjanak a rugalmas munkavégzési lehetőségek biztosításában. A munkavállalók igényei és a jogalkotási trendek folyamatosan változnak, így a cégeknek is fel kell készülniük a rugalmas foglalkoztatás különböző formáinak terjedésére. A Baker McKenzie ügyvédi iroda hangsúlyozza, hogy a rugalmasság a munka új világában egyre fontosabb értékké válik és a jogi szabályozás is ezzel összhangban fejlődik.

A rugalmas munkavégzés különböző formái, mint például a négynapos munkahét, az egyszerűsített foglalkoztatás, a rugalmas munkaidőbeosztás és a “lecsatlakozás joga” lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy jobb egyensúlyt teremtsenek a munka és a magánélet között. Ez versenyelőnyt jelent a munkáltatóknak, különösen a tehetségek megtartása terén, ami a munkaerőhiány miatt egyre fontosabbá válik.

Az egyes országokban eltérőek lehetnek a munkaügyi jogszabályok, de egyre több multinacionális vállalat vezet be rugalmas munkavégzési programokat. A jogalkotók világszerte folyamatosan új intézkedésekről döntenek a munkavállalók védelme érdekében.

Magyarországon is nő az igény a rugalmas foglalkoztatási formákra, és a Munka Törvénykönyve módosítása már előírja, hogy bizonyos esetekben a munkáltatóknak speciális esetekben atipikus foglalkoztatási formákat kell biztosítaniuk. Emellett a “lecsatlakozás joga” lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a munkaidőn kívül ne legyenek kötelesek hozzáférni a munkahelyi belső elektronikus hálózatokhoz, ami a munka és magánélet egyensúlyának javításához hozzájárulhat.

A négynapos munkahét is egy olyan trend, amely Európában egyre népszerűbb, és a világjárvány tovább erősítette ezt a tendenciát. Bár Magyarországon nincs konkrét szabályozás, néhány nagy vállalat (Magyar Telekom, Libri) már pozitív eredményekkel tesztelte ezt a munkavégzési módot, melyet várhatóan több vállalat is követi majd.

Lényegében a rugalmas munkavégzés biztosítása versenyelőnyt jelenthet a vállalatok számára a tehetségek megtartása és a munka-magánélet egyensúlyának elősegítése révén. A vállalatoknak érdemes figyelemmel kísérniük a munkaügyi jogszabályok változásait, hogy megfeleljenek az új követelményeknek és igényeknek.

Forrás

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum