Munkaügyi visszapillantó 2022 - Munkaügyi Fórum
Munkaügyi visszapillantó 2023

2023.12.11.

Written by viktor

A 2023-as évre visszatekintve egy rendkívül izgalmas, fordulatos és eseménydús időszakon vagyunk túl. Bejegyzésünkben összeszedtük a legérdekesebb szakmai eseteket, változásokat, HR témákat és munkaügyi praktikákat. Olvasd el az idei évről készült visszapillantónkat! 

Emelkedő bérek

Jól indult a 2023-as év hiszen a bérmegállapodásnak köszönhetően a minimálbér 16%-kal a garantált bérminimum pedig 14%-kal emelkedett. Részletek itt.

A 2024-es évre érvényes bértárgyalások során ráadásul a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma úgy döntött, hogy a jövő évre érvényes bérminimumot már 2023. december 1-től bevezetik így a minimálbér 15%-kal a garantált bérminimum pedig 10%-kal emelkedett. Részletek itt.

Változások a Munka törvénykönyvében

2023. január 1-től érvényes lett az új Mt. A munkaügyi adminisztrációra ez fokozott hatással volt hiszen a nyilvántartások, a dokumentumok tartalmi és formai követelményei esetén is figyelembe kellett venned ebben az esztendőben.
Részletek itt.

Jövőre akár 6 napos, szuperhosszú hétvége is jöhet: 2024 munkarendek 

Az elkövetkezendő évben az ünnepnapok zöme munkanapokra esik. Örülhetnek a hosszú hétvégék szerelmesei, hiszen a hivatalos ünnepeket gyakran munkanapok választják el a közeli hétvégéktől, ezért a rendelet tervezet is hosszú hétvégék kialakításával számol.
Részletek itt.

Gyakorlatias tapasztalatcsere HR-esektől HR-eseknek

2023-ban elindult társportálunk a HR Terasz. Amely kifejezetten humán erőforrás szakemberek számára szól. Egy olyan inspiráló, mégis laza hely, ahol havi rendszerességgel, meghívott vendégekkel közösen vetnek fel hétköznapi HR problémákat, amelyeket online adás keretében megbeszélik mit csinálnak a legjobbak, de azt is, hogy milyen megoldás lehet jó egy vagy több személyes HR csapatban. Itt írtunk róla.

Emelkedett a munkába járás költségtérítése

Az emelkedő üzemanyagárak és az infláció komoly terhet rótt az aktív dolgozókra ezért a szakszervezetek kezdeményezték a munkába járás költségtérítésének emelését. 2023 januárjától a munkáltató által speciális helyzetekben adott minimális költségtérítés szintje 18 Ft / km-re, az adómentesen nyújtható munkába járás térítésének összege pedig 30 Ft / km-re növekedett. Bővebben itt írtunk róla.

Erre figyelj, ha éjszakai műszakban dolgoznak nálatok

2023. január 1-től jelentősen változott a Munka törvénykönyve. A törvénymódosítások java a család és a munka magánélet egyensúlyát hivatott elősegíteni. Ha éjszakai műszakban dolgoznak nálatok akkor a következőket érdemes figyelembe venni.
Részletek itt.

A mesterséges intelligencia szerint több ideje lesz az emberekre a HR-eseknek

Döbbenetes válaszokat kaptunk a HR jövőjéről és a jelenéről, a hatalmas sikereket elérő OpenAI ChatGPT mesterséges intelligenciától. Riportunkban megtudtuk miben segít és miben változik a HR világa a segítségével.
Részletek itt.

A jövő dolgozója görnyedt és vörös szemű

Egy kutatás nem túl szép jövőt fest azoknak a dolgozóknak, akik ülőmunkát végeznek húsz éven keresztül. A több mint 3000 munkavállaló körében végzett kutatás alapján az ülőmunka legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás.
Részletek itt.

Hatékonyabb munkaügyi folyamatok digitalizációval

A munkaügy digitális átalakulása egyre inkább olyan téma, amivel a vállalkozásoknak foglalkoznia kell, hiszen jó megoldásokat tud nyújtani nehezebb gazdasági helyzetben is. Ismerd meg mit mondanak a szakértők a mesterséges intelligencia felhasználásáról a munkaügy területen.
Részletek itt.

Változások az alkalmi munkavállalás szabályaiban

2023. augusztus elsejével változások léptek életbe mely a turizmusban, mezőgazdaságban és filmiparban dolgozó egyszerűsített foglalkoztatottakat érintették. Megmutattuk, hogyan alakultak át az egyszerűsített foglalkoztatás és az alkalmi munka szabályai.
Részletek itt.

Népszerű bejegyzéseink

Ez évben is folyamatosan bővítettük munkaügyi témájú szakcikkek sorát. Ha nem értesz valamit a munkaügyben vagy csak most ismerkedsz ezzel a területtel akkor bátran böngész kiemelt bejegyzéseink között!
Részletek itt.

A kis visszatekintő után bizakodva tekintünk előre a 2024-es évre. Bárhogy is alakuljon abban garantáltan biztos lehetsz, hogy jövőre is melletted állunk, ha munkaügyekről van szó!

Munkaügyi Fórum hírlevél
Iratkozz fel, hogy első kézből értesülj a munkaügyi, HR, adózás, TB és digitalizáció hírekről!
Hírlevél és Általános Szerződési Feltételek*
Adatkezelési tájékoztató (GDPR)*
Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum