Munkaügyi visszapillantó 2020

2020.12.18.

Written by viktor

A 2020-as évre visszatekintve egy rendkívül fordulatos és eseménydús időszakon vagyunk túl. Bejegyzésünkben összeszedtük a legérdekesebb szakmai eseteket, változásokat és munkaügyi praktikákat. Olvasd el az idei évről készült visszapillantónkat.

Ez az esztendő a Covid-19 vírus és a pandémiás helyzettel az egész világot átrendezte és a munkaügyekre is bőven hatással volt.

Emelkedő bérek
Az új év derűsen indult hiszen a 2018-as bérmegállapodásnak köszönhetően a minimálbér és a garantált bérminimum 8%-is emelkedésbe kezdett.

Új év új dizájn
Januárban debütált a megújult külsejű Munkaidőkeretes naptárunk, amelyet azért hoztunk létre, hogy még gördülékenyebben menjenek a számítások. A visszajelzések alapján nagyon szerettétek ezt a formát is de azoknak is kedvezni akartunk, akik kötődnek a régebbi külcsínhez. Neked hogy tetszett? Itt tudod megtekinteni.

Digitalizáció
Az év nem hivatalos szava a koronavírus mellett a munkaügyeket könyvelést érintő digitális átalakuláshoz köthető, amelyet a pandémiás helyzet katalizált előre. Hiszen aki eddig csak törte a fejét digitális megoldásokon az most nagyon gyorsan elkezdett alkalmazásokat keresgélni amelyekkel akár távolról, karanténból is lehet a munkafolyamatokat kezelni.

A NAV szintén egy komoly lépéssel dobott a digitalizáción hiszen kötelezővé tette a nyáron a számlák elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségét. Így az is gyorsan felzárkózott, aki még halogatta az ismerkedést a technológiával.

A digitalizációs folyamat pedig még csak most robban be igazán. Mi is így gondoljuk a munkaügyekben ezért ajánlottuk figyelmedbe az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszert, amely kiváltja a papíros jelenlétiket és annál sokkal-sokkal többet tud. A jövő tehát itt kopogtat az ajtón és csak be kell engedned.

Koronavírus
Sajnos a világot megrengető járványhelyzet alakította a munkaügyeket is. A munkaerőpiac sosem látott gyorsasággal rendeződött át. Ki gondolta volna, hogy olyan fogalmakkal kell megismerkedni mint a veszélyhelyzet.

A munkavállalók egy része otthoni munkába vagy távmunkába vonult, amelynek tapasztalatait mos is gyűjtjük. Változott a beosztások a túlórák és távmunka végzés szabályai. SZJA változást eszközöltek a gondba került iparágak számára.

Sokan igénybe vették a csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatást, amelynek igénybe vétele és szabályrendszere kicsit körülményesre sikerült. Ezek mellett fontos újítás volt a munkahelyteremtő bérköltség támogatás.

A veszélyhelyzet ismét ránk köszöntött. A korlátozó rendelkezések munkaügyi hatásai pedig jelenleg is érezhetőek. A főbb szabályváltozásokat ebben a bejegyzésben szedtük össze.

Záródó ajtók
A nyár folyamán drasztikus változások érték a járulék alap szabályait. A minimálbér 30%-át el kell érnie a járulék alapnak függetlenül attól, hány órára van bejelentve a munkavállaló. A törvénymódosítás egyértelmű célja volt, hogy gátat szabjon a visszaéléseknek, amely a ’kevés órás-kevés béres’ bejelentésekből származik, azonban sok munkakört és részmunkaidős foglalkoztatást érintett.

Nem a gólya hozta
Novák Katalin család és ifjúságért felelős államtitkár jelentette be 2020.06.23-i sajtótájékoztatón, hogy a kormány a költségvetésből 14,225 milliárd forintot tervez elkülöníteni a CSED összegének növeléséhez. A részletekről itt írtunk.

Több nyugdíjas munkavállaló
A nyugdíj melletti munkavégzés tekintetében fontos változások lépnek életbe július 1-től. Az új társadalombiztosítási törvény alapján sokkal kedvezőbb lett a nyugdíjasok foglalkoztatása. A nyugdíjasok nettó bére növekedett. Részletesen itt olvashatsz róla.

Munkaügyi jogsértések
A munkáltatók 68%-a bukott meg a munkaügyi vizsgálatok során ebben az esztendőben. A leggyakoribb hiba a munkaidővel kapcsolatos jogsértések voltak. Bejegyzésünkben összeszedtük a fontosabb hibák forrását és megoldást is nyújtunk az adminisztrációval kapcsolatos problémák kiküszöbölésére.

Szabadság, szeretem
A szabadságolásokat idén jól megbolygatta a járványhelyzet hiszen sokaknak már korán fel kellett használni a szabadnapjaikat míg máshol egyszerűen nem tudták kiadni őket, ha a termelés forgott kockán. Ezért az év vége felé ismét beindult a „bent-ragadt szabadságok’ kiadása. Bejegyzésünkben segítettünk a szabadságtervezés fortélyait elsajátítani.

Kihagyhatatlan praktikák
Ebben az évben is arra törekedtünk, hogy a titeket érintő legfontosabb munkaügyi fogásokat és módszereket részletesen bemutassuk Nektek. Íme a legnépszerűbb tartalmaink:
A munkaidő beosztás legfontosabb szempontjai
Munkaügyi ellenőrzés útmutató munkáltatóknak
Szabadságok tervezése okosan

Ingyenes segédanyagaink
2020-ban bővítettük munkaügyi segédanyagaink listáját, hogy még könnyebben tudd munkádat elvégezni. Sőt! A 2021-re szóló anyagok már elérhetőek a honlapunkon. Kezd az évet friss naptárakkal és segédletekkel!

A kis visszatekintő után reménnyel nézünk a 2021-es évbe. Bárhogy is alakuljon abban garantáltan biztos lehetsz, hogy jövőre is melletted állunk, ha munkaügyekről van szó!

Ajándék munkaügyi segédanyagok és naptárak a 2024-es évre - Munkaügyi Fórum
Nagyvállalati munkaügyek kezelésére OLM Rendszer - Munkaügyi Fórum blog